Selektor mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine Igor Janković jedan je od rijetkih koji se ne libi otvoreno pričati o problemima s kojima se susreće. Prema poslu se ovaj mladi stručnjak iz Gradiške odnosi otvoreno, bez bilo kakvog umotavanja, a sve s jednim ciljem – za bolje sutra bh. fudbala.

Mnogi su zamjerili Jankoviću kada je poslije poraza od Francuske javno kazao kako “imamo igrače koji igraju za nas, a razmišljaju o drugoj državi”. Ma kako zvučalo, to nije bio alibi već surova istina, što se pokazalo i prije nekoliko dana kada ga je Dinamov Petar Sučić pozvao i obavijestio da se neće odazvati pozivu zbog želje da nastupa za Hrvatsku. Prije njega su se za promjenu dresa odlučili još Silvio Ilinković, Zinedin Smajlović…

Kakve rezultate očekivati u takvim okolnostima, pitanje je koje se samo po sebi nameće.

– Gledajte, živimo u jako specifičnoj državi i kada sve stavimo pod svjetlo reflektora ispostavi se kako pojedini igrači upravo preko Bosne i Hercegovine sebi krče put prema drugim reprezentacijama. Mala smo zemlja… Pogledajte kako je meni raditi kao selektoru. Kada uzmem u obzir svoj mandat, od onih 11 koje sam najprije uigravao u prijateljskim utakmicama sada od te selekcije na raspolaganju imam tek dvojicu-trojicu. Posljednji primjer je Petar Sučić koji je kod mene debitovao protiv Švicarske kada je bio rezerva u Zrinjskom i već poslije pet dana je protiv Slovenije odigrao cijelu utakmicu. Od tog veznog reda s nama više nije nijedan igrač. Šta je tu, je. Borit ćemo se i dalje – kaže Igor Janković na samom početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

IZNENADIO ME JE SUČIĆ

Ono što igrači često ističu, jeste odlična atmosfera koja vlada u timu, svi dišu i žive kao jedan. Ili se samo tako čini. Da Sučić razmišlja o hrvatskom dresu dalo se naslutiti i kada je ‘prolongirao’ svoj debi u A reprezentaciji pod izgovorom kako trenutno nije spreman.

– Da, mi stvarno u reprezentaciji imamo iskren odnos, dobru atmosferu. Nakon Sučićevog poziva su me zvali i drugi reprezentativci, svi smo bili iznenađeni, bio je to kao jedan šamar kojem se nisi nadao. Krivo mi je, naravno, ali to je sport i ovakvih situacija smo se barem mi u Bosni i Hercegovini nagledali. Svako bira svoju sreću. Nadam se da će oni drugi koji dobiju poziv, pokazati da vrijedi i što kažu – bolje jedan koji želi, nego stotinu onih drugih.

DOBIO POKLON OD NAVIJAČA

Upravo voljni momenat, požrtvovanost i trud kod onih koji žele trebali bi biti najjače oružje ove selekcije. Kaže to i Janković. Zbog načina na koji radi je “kupio” i navijače, popularne Fanatikose.

– Često me pitaju da li ima menadžerskih pritisaka i svega ostalog što je u ovom poslu prisutno. Do broja telefona u današnjem vremenu nije teško doći, uvijek se neko javi, predlaže, ali nastojim na pošten način i argumentovano ocijeniti zaslužuje li taj neki igrač da se nađe u reprezentaciji ili ne. Pokušavam maksimalno biti izolovan iz svega toga i da igrače mogu pogledati u oči, kad uđem u svlačionicu, da znam da je to ono što sam lično izabrao i da niko nije novčanim sredstvima ili bilo čim drugim utjecao. Dok radim, tako će biti. To su prepoznali i navijači od kojih imam veliku podršku. Nedavno su me kontaktirali i poslali mi majicu Fanatikosa koji ću svim srcem nositi na utakmici.

GDJE SU BAJRAKTAREVIĆ, OMIĆ, JAŠIĆ…?

Janković kaže kako je maksimalno usmjeren na razvoj selekcije u kojoj je dosta fudbalera 2004. i 2005. godište. Očekivalo se da će dobiti veliko pojačanje u liku Esmira Bajraktarevića koji je skoro debitirao za Sjedinjene Američke Države, međutim ostalo je samo na medijskim natpisima. Kao i u slučaju Adisa Jašića, Ervina Omića…

– Dat ću vam najiskreniji mogući odgovor za tu priču. Tim menadžer Alija Porča je od starta bio uključen u tu priču. ‘Malog’ Tahirovića ne poznajem, ali smo početne pozive i kontakte pravili mi, trudili smo se na sve načine da bude dio naše priče, kao i Bajraktarević za kojeg mi je napravljen i termin u Americi. Ljudi su se molili da ostanu duže na poslu kako bi se na vrijeme podnio zahtjev za pasoš, a do dan-danas nemamo povratnu informaciju. Sa Jašićem, njegovim ocem i menadžerima smo također razgovarali kako bi ih uvjerili da ovdje ima veći prostor, čak je i na Vijeću ministara donesena pozitivna odluka za njega, međutim neke informacije govore kako ustvari sve “koči” njegov klub. Prave pritisak na njega tako da će promjenom pasoša postati stranac, izgubiti prostor… Poslije toga on taj zadnji korak nije napravio. Ne usuđuje se ni Omić čije srce također kuca za Bosnu i Hercegovinu. Vidjeli ste kad smo igrali protiv Austrije. Eto, to je istina. Ne mogu ja uhvatiti za ruku nekoga i prevesti ga da igra za reprezentaciju.

Za kraj osvrnuli smo se na narednu utakmicu u kvalifikacijama za Euro 2025. koju Bosna i Hercegovina igra 22. marta protiv Slovenije u Murskoj Soboti. Igrači će se okupiti 17. marta u Trening centru NS/FS BiH u Zenici.

– Očekuje nas izuzetno teška utakmica. Slovenija je u kvalifikacijama pokazala da ima talentovanu selekciju. Imaju deset igrača u inostranim klubovima što takođe na neki način govori o njihovom kvalitetu. Međutim, možemo reći da su nam ostali dužni, jer su nas pobijedili na „Grbavici“. Smatram da tad nismo zaslužili poraz jer smo igrali veoma dobro. Očekujem da odigramo što kvalitetnije jer bi nas pobjeda vratila u život i ostali bismo u igri da se kvalifikujemo na veliko takmičenje – poručio je Igor Janković za Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)