U21 reprezentacija Bosne i Hercegovine će naredni meč u kvalifikacijama za EURO 2025. odigrati u gostima protiv selekcije Slovenije, a selektor Igor Janković je jučer objavio spisak igrača.

Na spisku se nalaze 22 igrača. U odnosu na posljednji spisak za novembarski meč sa Kiprom selektor Janković je napravio ukupno 21 promjenu, deset igrača sa posljednjeg spiska nije pozvano, a 11 je novih imena. Za neke je ovo prvi poziv, a neki su povratnici u U21 reprezentaciju.

Na novom spisku nema Petra Zovke (Spezia), Saše Marjanovića (Zemplin Michalovce, Slovačka), Riada Šute (GOŠK), Aldina Mešića (Igman), Danila Maconje (BSK Banja Luka), Tarika Ramića (Zrinjski), Davida Čavića (Borac), Muhameda Buljubašića (Sarajevo), Aleksandra Kahvića (Železničar Pančevo) i Filipa Ćuića (Hajduk).

Nova imena su Nikola Miličević (Stupčanica), Savo Šušić (Borac), Mladen Cvjetinović (Ingolstadt), Harun Hadžibeganović (Sloboda), Filip Ilić (Nurnberg), Eldar Mehmedović (Sarajevo), David Vuković (Borac), Luka Božičković (Sloga Doboj), Vinko Rozić (Posušje), Aleksej Golijanin (BFC Daugavpils) i Franko Sabljić (Zrinjski).

Od novih imena, Nikola Miličević je standardni golman Stupčanice koja je drugi na tabeli Prve lige Federacije. Harun Hadžibeganović je bek prvoplasirane Slobode, Savo Šušić standardno igra za Borac, Mladen Cvjetinović je također standardnan u Ingolstadtu.

Eldar Mehmedović je u januaru stigao u Sarajevo i ubilježio je tri nastupa, David Vuković se u janauru vratio u Borac nakon posudbe iz Laktaša i igrao je tri puta. Luka Božičković igra za Slogu Meridian, Vinko Rozić redovan je u Posušju, Franko Sabljić dobija minutažu u Zrinjskom najčešće sa klupe.

Filip Ilić i Aleksej Golijanin prvi put pozvani

Dva nova imena su i Filip Ilić koji igra za Nurnberg II, četvrti rang njemačkog fudbala, te Aleksej Golijanin koji je stigao na posudbu latvijski Daugavpils. Prethodnu polusezonu je igrao za Novi Pazar, a na osam utakmica nije postizao golove.

Iako su u novembru mladi Zmajevi pobijedili Kipar sa 2:1, selektor se odlučio na veliki broj promjena. U Želji su se nadali pozivu za Haruna Karića koji je ranije često bio pozivan i dok nije igrao u Lokomotivi, Buljubašić iz Sarajeva je u izlogu i ima interesovanja iz inostranstva, ali ni za njega nije bilo mjesta.

Mlada reprezentacija BiH je nakon četiri kola četvrta na tabeli. Poraženi su od Slovenije, Austrije i Francuske, a jedinu pobjedu ubilježili su protiv Kipra.

Susret sa Slovenijom igra se 22. marta u 18:00 sati u Murskoj Soboti. Do kraja kvalifikacija, Zmajevi će još dočekati Austriju i Kipar, te gostovati Francuskoj.

(Reprezentacija.ba)