Fudbalski savez BiH nakon dvije godine ponovo je čestitao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Dan nezavisnosti BiH ova organizacija je prestala čestitati nakon što je predsjedavanje preuzeo Vico Zeljković.

Prve godine špekulisalo se da se radi o individualnom propustu zaduženih uposlenika FS BiH, no nakon što se praksa ponovila bilo je jasno kako se radi o otklonu samog rukovodstva ove kuće od praznika demokratije na kojem je 1991. glasalo preko dva miliona stanovnika BiH, tačnije njih 63,7%.

Čini se da su u FS BiH našli “srednje rješenje” pa iza čestitke ove godine ne stoji predsjednik Saveza Vico Zeljković, nego generalni sekretar Adnan Džemidžić.

“U ime Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, svim građankama i građanima naše države upućujem iskrene čestitke povodom Dana nezavisnosti. Adnan Džemidžić, generalni sekretar” stoji u kratkoj čestitci.

Zanimljivo, protiv ovakve dvogodišnje prakse FS BiH nije se javno pobunio nijedan čelnik Izvršnog odbora iz bh. gradova u kojima se ovaj praznik uveliko prihvata i slavi.

Koliko je miješanje političkih stavova u naš nogomet opasno iz čisto sportske perspektive, najbolje je pokazao pokušaj dogovaranja utakmice sa Rusijom 2022. godine. Reprezentacija BiH se praktično od tada nalazi u novoj rezultatskoj krizi nakon paralelne smjene Ivajla Peteva, a sve posljedice ove odluke još nisu zaključene.

Zašto slavimo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine?

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja nezavisnost Bosne i Hercegovine od Socijalističke federativne republike Jugoslavije.

Punoljetni građani Socijalističke republike Bosne i Hercegovine 29. februara i 1. marta 1992. godine glasali su o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu na kojem je jedino pitanje bilo:

“Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7% glasalo je za nezavisnost, a 0,3% protiv te odluke. Rezultati referenduma prihvaćeni su 6. marta iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Europska ekonomska zajednica priznala je ovaj dan kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

(Reprezentacija.ba)