Košarkaši BiH su u drugom kolu kvalifikacija za Eurobasket 2025 poraženi od Francuske sa 74:64.

Selektor naše reprezentacije Adis Bećiragić govorio je nakon meča na zvaničnoj press konferenciji.

“Koliko god igrali dobro odbranu, tih deset skokova im je dalo šansu da imaju poene iz drugog napada. Po igri kojoj smo pokazali u prvom poluvremenu, mi smo izuzetno slabiji fizički od njih. Potrošili su nas, umjesto da bude deset razlike za nas, bilo je dva za njih.

Kada god smo uspjeli da organizujemo nismo našli poziciju za koš. Mislio sam da ćemo bolje da šutiramo za tri poena uz ovu atmosferu. Nisam pretpostavio da ćemo ovako loše šutirati. Stalno smo tražili tricu, koja nam je falila, ovo ostalo smo računali”, kazao je selektor i dodao:

“Mi smo računali na Robersona, koji će nam promijeniti ritam i pogoditi tri trojke. On je bio apsolutno spreman. Međutim, kada je počeo igrati, zvao me i rekao da mu je koljeno nateklo. Zaboravili smo i da nam je falio kapiten. Što se tiče budućnosti, morat ćemo raditi neke promjene. Ako to bude stranac, da to bude malo mlađi i neko ko je fit našoj ekipi.

Naravno da nije lako. Najvažnije je pogoditi karakter igrača, a ne da neko dođe, iskoristi naš pasoš, bude dva prozora i ‘doviđenja-prijatno’. Prije svega, da nađemo igrača koji nam odgovara. Zaista je to veliki problem, nije jednostavno. Stoposto ćemo tražiti igrača, 85% to će biti jedinica, dobar ‘scorer”. Trenutno mislim da je u današnjoj košarci lakše zakrpiti ispod koša, nego da ne možeš da organizuješ igru”, naveo je Bećiragić.

BiH naredni meč igra protiv Hrvatske

Naša reprezentacija Kvalifikacije nastavlja u novembru kada igra dvomeč sa Hrvatskom. Prvi susret igra se 21. novembra u Hrvatskoj, a tri dana poslije je duel u BiH.

Raspored utakmica:

21.11. Hrvatska – BiH

24.11. BiH – Hrvatska

21.02.2025. BiH – Kipar

24.02.2025. Francuska – BiH

(Reprezentacija.ba)