Hoće li Denis Huseinbašić igrati za Bosnu i Hercegovinu, pitanje je koje se mnogo provlačilo u javnosti, bez konkretnog odgovora i uz nekoliko obrata. Iako se u jednom trenutku činilo da je i definitivno izabrao Njemačku, prije nekoliko dana iznenađujuće je N/FSBiH objavio kako je 22-godišnji prvotimac Kölna u tišini promijenio sportsko državljanstvo te da će u budućnosti i definitivno nastupati za naš nacionalni tim.

Sa Huseinbašićem je reprezentacija dobila veliko pojačanje, kako za nadolazeći baraž, tako i za narednih desetak godina. Kaže nam to Anel Džaka, danas skaut Bayera iz Leverkusena, koji je zanimljivo kao i on svojedobno nastupao za selekciju Njemačke do 21 godinu. Bila su to druga vremena. Svoju “grešku” Sarajlija nije mogao tako lako da ispravi.

– Gledao sam ga još kada je igrao u Offenbachu. Kada iz 4. lige dođeš na ovaj nivo, onda sigurno vrijediš, tako da nema dileme oko njega. Bit će veliko pojačanje. Ma, znalo se u startu da on nema šta tražiti u Njemačkoj. Ljudi će danas svašta pisati, govoriti kako nam ne treba sada, ali nije ni njemu bilo lako. Vjerujte. I ja sam bio u toj situaciji. Osjećate pritisak ako vas trener zovne i kaže da morate igrati za Njemačku, da je to za karijeru dobro… Meni je danas žao što nisam igrao za svoju zemlju. Pravila su ranije bila drugačija, nisi mogao mijenjati dres tek tako, a poslije kada me Ćiro želio – povrijedim se. Nije bilo suđeno – prisjetio se Džaka na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Pomno prati reprezentaciju. Kako se bliži baraž, spomenuo je i Ukrajinu koju je skoro imao priliku gledati u Leverkusenu protiv Italije.

– Imaju odličnu i brzu ekipu, po krilima pogotovo, tako da neće biti dobro ako ih pustimo u prostor. Morat ćemo na to obratiti pažnju. Iako u posljednje vrijeme nismo baš na nivou, igra se jedna utakmica i u njoj je sve moguće. Vjerujem kako imamo kvalitet da pobijedimo. Držim palčeve.

Kada već njemu nije bio suđen dres reprezentacije, trudi se da skrene pažnju na igrače porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji se dokazuju na njemačkim terenima. S jednim je već pogodio, ponosno kaže.

– Sa Zvjezdanom Misimovićem se povremeno čujem i vidim. Rekao mi je da mu se uvijek mogu obratiti ako zapazim kojeg, mladog, interesantnog igrača. Na kraju sam predložio 16-godišnjeg Malika Tubića iz Hoffenheima koji zabija golove kao na traci, zapao je za oko i Nijemcima, ali srećom dobio je naše papire i već je u debiju postigao dva pogotka. Klasična je devetka, siguran sam da može postati pravi igrač. Ima naše djece ovdje. Bilo bi dobro kada bismo imali kao Hrvati ljude po inostranstvu koji bi sve to pomno pratili. U Hoffenheimu je i Amar Brkić, trenutno igra za Indoneziju, ali majka mu je naša. Treba se oko sve te djece potruditi.

Dodaje kako “šlifa” ima i sin legendarnog reprezentativca Vedada Ibiševića. Mladi Ismail je, između ostalog, skrenuo i pažnju njegovog Bayera u kojem već skoro dvije godine radi kao skaut.

– Biti ponovo u Bayeru je za mene velika stvar. Pogotovo ako znate koliko je igrača prošlo kroz ovaj klub. Radio sam par stvari i za prvi tim, ali inače pratim igrače uzrasta od 13 do 19 godina, idem od Frankfura, Mainza, Stuttgarta, pa sve do Minhena. To je moj teren. Skoro sam razgovarao sa čovjekom koji je zadužen za Berlin i koji mi je kazao kako mu se na jednom turniru svidio igrač imena Ismail Ibišević. Posmilio sam: ‘Pa, čekaj, to je Vedadov sin’. Na kraju sam mu se javio i ispostavilo se da je to baš on. Igrao je u Hertha 03 Zehlendorf, manjem klubu, ali sada zajedno sa njim ide u Red Bull New York gdje će imati odlične uslove za rad u njihovoj akademiji. Vedadu je najvažnije da je marljiv, da želi to, a ostalo šta Bog da.

Ove sezone je sve perfektno u redovima Bayera. Farmaceuti su na prvom mjestu Bundeslige sa osam bodova više od najbližeg pratioca Bayerna kojeg su skoro pobijedili 3:0. Sjajan utisak na Džaku ostavio je trener Xabi Alonso.

– Super je ozračje u i oko kluba. Baš smo u srijedu svi mi uposleni imali zajednički sastanak. Niko nije očekivao da će baš ovakva sezona biti, pogotovo jer je došlo dosta novih igrača, ali nema opuštanja. Samo gas, kaže to i Xabi, svjestan da do kraja sezona ima još dosta utakmica. Sjetit ću se svoje sezone u prvom timu kada smo igrali Ligu prvaka i bježali sedam-osam bodova Borussiji Dortmund, pa na kraju sve prokockali. Kakav je Xabi? Ljudina, super kao tip. Nije bitno jesi li u klubu skaut, čistačica ili nešto treće, prema svakome se ophodi s velikim poštovanjem. Često pogleda i utakmice mlađih kategorija. Dosta tih klinaca ima priliku i da trenira sa prvim timom, istakao je Džaka na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Džaka je, za one koji ne znaju, bio dio Bayera sa zvijezdama poput Ballacka, Berbatova, Ze Roberta… Generacija je to koja je dogurala do finala Lige prvaka u Glasgowu gdje ih je zaustavio veliki Real Madrid. Prije toga je prošao i sve omladinske selekcije ovog kluba u koji je stigao nakon što je izbjegao iz ratnog vihora. 

(Reprezentacija.ba)