Krovna evropska nogometna asocijacija (UEFA) pozitivno je ocijenila suđenje Irfana Peljte na prošlosedmičnoj utakmici Lige prvaka između RB Leipziga i Real Madrida, potvrđeno je za portal Klix.ba.

Real je u ovom meču slavio sa minimalnih 1:0, a cijela Europa raspravljala je o jednoj odluci bh. sudijske trojke predvođene Peljtom, kojem su asistirali Davor Beljo i Senad Ibrišimbegović.

Radi se o poništenom golu RB Leipziga u 2. minuti meča, kada je pomoćnik Ibrišimegović signalizirao ofsajd poziciju igrača Leipziga Xavera Schlagera.

Mnogi su bili mišljenja da Schlager i nije dovoljno utjecao na igru i spočitavali su sudijama odluku o poništavanju gola, no eksperti iz UEFA-e rekli su svoje i dijeljenje pravde bh. sudija ocijenili su pozitivno.

U objašnjenju gore navedene odluke iz UEFA-e su kazali da je Schlager bio u ofsajd poziciji te guranjem onemogućio golmana Reala Lunjina da se brzo vrati ka svom golu i eventualno spriječi pogodak Benjamina Šeška, piše Klix.ba.

Inače, Peljto je ove sezone sudio ukupno 16 utakmica u svim takmičenjima.

Devet puta je dijelio pravdu u Premijer ligi BiH, pet puta je sudio duele u Ligi Šampiona, jednom u Europa Ligi te jednom u ligi Saudijske Arabije.

Podsjetimo, Peljto je proteklog vikenda trebao suditi meč PL BiH između Željezničara i Zrinjskog, ali zbog bolesti nije mogao dijeliti pravdu na Grbavici.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16