Reprezentacija Bosne i Hercegovine će u februaru odigrati prve dvije utakmice Kvalifikacija za Eurobasket protiv Kipra i Francuske.

FIBA je danas objavila listu favorita u Kvalifikacija za Eurobasket, a naša reprezentacija nalazi se na 18. mjestu.

Eurobasket se igra 2025. godine u Finskoj, Poljskoj, Latviji i na Kipru, a plasirat će se 24 reprezentacije.

Na prvom mjestu FIBA-ine liste nalazi se Francuska koja je u našoj grupi Kvalifikacija.

“Hoćete reći da je BiH opet u grupi smrti? Situacija je prilično jasna: BiH mora završiti iznad Francuske (broj 1 na Power Rankigsu) ili Hrvatske (broj 13) kako bi zaslužila mjesto na Eurobasketu. Dakle, iako impliciramo da bi BiH mogla biti autsajder u ovoj utrci, oni zaista imaju asa u rukavu, a taj as je Džanan Musa koji je više nego sposoban rascijepati ove riječi u komadiće”, navela je FIBA.

Na drugom mjestu liste je Srbija, na trećem je Španija, a slijede Grčka, Litvanija, Italija, Njemačka, Latvija, Češka i Slovenija.

Utakmica sa Kiprom i Francuskom u februaru

Bećiragić je uputio pozive sljedećim igračima:

Džanan Musa, Edin Atić, Amar Gegić, Adnan Arslanagić, Aleksandar Lazić, Amar Alibegović, Ajdin Penava, Kenan Kamenjaš, Adin Vrabac, Ismet Sejfić, Amsal Delalić, Njegoš Sikiraš, Vojin Ilić, Markus Lončar i Ibrahim Durmo.

Zmajevi se okupljaju 19. februara u Tuzli.

Kvalifikacije otvaraju susretom u Nikoziji proitiv Kipra 23. februara, dok će tri dana kasnije ugostiti Francusku pod svodom tuzlanskog Mejdana.

Raspored utakmica:

23.02. Kipar – BiH

26.02. BiH – Francuska

21.11. Hrvatska – BiH

24.11. BiH – Hrvatska

21.02.2025. BiH – Kipar

24.02.2025. Francuska – BiH

(Reprezentacija.ba)