Ukrajina i Bosna i Hercegovina do sada su igrali dva puta, a samo jednom naš duel bio je od rezultatskog značaja.

U toj utakmici u Lvivu u oktobru 2021. godine remizirali smo 1:1, a Zmajevi su prikazali takav fudbal da je selektor Ivajlo Petev nakon tog meča pridobio javnost uz sebe nakon mjeseci kritika. Ko zna, možda isto pođe za rukom i Savi Miloševiću.

Iako je Ukrajina povela sa 1:0, reprezentacija BiH se brzo konsolidovala, a u pojedinim trenucima naši protivnici su zbog dobre taktičke postavke i odlične igre Zmajeva bili praktično puki posmatrači utakmice.

Konkretno, izjednačujućem golu BiH u 77. minuti prethodilo je nekoliko minuta apsolutne kontrole lopte od strane naše reprezentacije. U konačnici je takva igra nagrađena golom Anela Ahmedhodžića.

U tom trenutku BiH je stajala na terenu u formaciji 3-5-2 u sastavu na golu Šehić, tri stopera Ćivić, Ahmedhodžić i Hadžikadunić, u sredini veze Hadžiahmetović, Prcić i Elvis Šarić, na krilima Stevanović i Kolašinac, te u napadu Prevljak i Džeko.

Ranije su igru napustili Gojak i Nalić koje su zamijenili odmorni Šarić i Prcić.

Utakmica iz Lviva dokaz je kako bi BiH, da nije dovedena u krizu promjenama četiri selektora u 12 mjeseci sigurno bila konkurentna na Bilinom Polju protiv Ukrajine.

Tome u prilog idu i prošle kvalifikacije i Liga Nacija gdje su najveći uspjesi Ukrajine su remi kući sa Engleskom i u gostima sa Talijanima. Ostalo se svodi na pobjede protiv Irske, Armenije, Sj. Makedonije, Malte…

Bez obzira na krizu, pogrešne poteze saveza u vođenju reprezentacijom, odigraju li naši igrači pred prepunim Bilinim Poljem mušku utakmicu na kost, u formaciji koju će selektor prilagoditi najboljim osobinama naših igrača, niko nam ne može oduzeti realnu šansu koju zasluženo imamo kada pokažemo svoje najbolje lice.

Jer ne zaboravite, gdje god da u svijetu kažete da ste Bosanac – ljudi mogu da vas vole ili mrze – ali vam odaju počast da ste neuništivi borci.

“Bosna i Hercegovina možda ima loše rezultate, ali vrlo poštujemo njihove igrače. Presudna je forma kakvu će ko imati u martu 2024” rekao je i sam selektor Ukrajine za kojeg je sigurno – da je mogao ni sam ne bi birao gostovanje Bosni i Hercegovini na “dalekom i brdovitom Balkanu” u konkurenciji Islanda, Izraela, Finske…

Džeko najavljuje: Ne treba nam lijepa, nego fajterska utakmica

“Dobra je stvar što je većina igrača u takmičarskoj formi i što igra zapažene uloge u svojim klubovima. To je jedan od preduslova za dobar rezultat, a bit će lakše i selektoru sastaviti ekipu, kada na raspolaganju ima igrače koji su u takmičarskom ritmu. Što se tiče šansi za plasman, one postoje, bez obzira na ime protivnika. Jasno je da je Ukrajina odličan rival, a imali smo i priliku odmjeriti snage protiv njih i znamo šta da očekujemo. Međutim, igramo kući, pred našim navijačima i imamo svoje šanse za prolazak dalje. Kao što selektor kaže, ne treba to biti neka lijepa utakmica za gledanje već fajterska, sa puno trke, zalaganja, nadmudrivanja. Znam da ćemo sigurno dati sve od sebe za plasman na EURO, kako bismo obradovali navijače, ali i sami sebe, jer smo željni nastupa na velikim takmičenjima.“ najavio je nedavno Edin Džeko meč protiv Ukrajine.

BiH dočekuje Ukrajinu 21. marta u Zenici u polufinalu baraža za EURO 2024. Pobjeda nas vodi u finale protiv Izraela ili Islanda.

Na EURO 2024 u grupi nas čekaju Belgija, Rumunija i Slovačka. Utakmice bi igrali u Minhenu, Hamburgu i Stuttgartu.

Prvenstvo će 14. juna otvoriti domaćin Njemačka i Škotska.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16