Večeras je u Parizu održan žrijeb grupa Lige Nacija za sezonu 2024/2025, a Bosna i Hercegovina će igrati u Ligi A zajedno sa Nizozemskom, Mađarskom i Njemačkom.

Žrijebu u Francuskoj je prisustvovao i predsjednik FS BiH Vico Zeljković koji se poslije izvlačenja oglasio na društvenim mrežama.

“U velelepnoj dvorani ‘Maison de la Mutualité’ u Parizu održan je žrijeb za UEFA Ligu Nacija. Dobrim rezultatima u prethodnom izdanju ovog takmičenja zaslužili smo povratak među fudbalsku elitu.

Očekuju nas utakmice koje će sigurno mnogo značiti reprezentaciji, a pogotovo mladim igračima, jer ćemo odmjeriti snage sa najboljim što europski fudbalu u ovom trenutku nudi.

Ne treba trošiti riječi o našim protivnicima, višestrukim šampionima Starog kontinenta za koje igraju neki od najboljih svjetskih fudbalera”, poručio je predsjednik FS BiH.

Zeljković predvodio delegaciju FS BiH na Kongresu UEFA

Inače, Zeljković je danas predvodio delegaciju našeg Sveza na 48. redovnom Kongresu UEFA.

Na Kongresu su usvojene sve predložene izmjene Statuta UEFA, uključujući i odredbu da u Izvršnom komitetu UEFA budu najmanje dvije žene članice.

Također, u Parizu su usvojeni Izvještaj predsjednika i Izvršnog komiteta UEFA, Izvještaj administracije UEFA 2022/23, kao i finansijski izvještaji 2022/23 i budžet 2024/25.

Ratifikovani su novi članovi Izvršnog komiteta UEFA.

Europska klupska asocijacija ECA će imati dva predstavnika sa četvorogodišnjim mandatom, a to su Nasser Al-Khelaifi (Paris Saint-Germain) i Miguel Ángel Gil Marín (Klub Atlético de Madrid). Pedro Proença (Liga Portugala) biće predstavnik Europske lige EL sa jednogodišnjim mandatom.

Osim toga, ratifikovan je i sastav UEFA organa za sprovođenje pravde i UEFA-ine komisije za upravljanje i usklađenost.

Sljedeći 49. redovni kongres UEFA održaće se 3. aprila 2025. godine u Beogradu.

(Reprezentacija.ba)