Prvenstvo u Hrvatskoj dugo nije bilo ovako neizvjesno. Čak 17 osvojenih titula u posljednjih 18 izdanja HNL-a pokazuje kako je Dinamo dugo bio klasa za sebe, no stvari se počinju mijenjati, pokazuje to i tabela prema kojoj su uz “Modre” još u borbi za naslov Hajduk i Rijeka. Preciznije – Dinamo je tek treći na tabeli.

Nije to iznenađujuće, osobito za one koji ‘pod lupom’ imaju svaki Dinamov potez, a jedan od njih je svakako i dugogodišnji hrvatski novinar Alen Lesički koji je od 2016. do 2021. godine bio i glasnogovornik kluba iz Maksimira. Za to vrijeme se sprijateljio i sa brojnim fudbalerima iz Bosne i Hercegovine koji su nosili ‘modri’ dres.

Zbog svoje otvorenosti, iskrenosti, ujedno i iznimne stručnosti, prilično je Lesički zahvalan sagovornik kada su sve te stvari u pitanju.

– Kažete da je iznenađenje to što Dinamo danas gleda u leđa Rijeci i Hajduku? Ne, nije, očekivao se taj pad iz razloga što aktuelno rukovodstvo luta, nisu dorasli izazovu vođenja takvog kluba. Dinamo je promijenio kompletnu strategiju zbog navodnih finansijskih problema i to se reflektiralo na rezultate. Niti Rijeka, niti Hajduk nisu iznad svojih rezultata koliko je Dinamo slab u odnosu na ono što je prezentirao prethodnih godina. I to je jedina razloga. Ipak, unatoč svim problemima, Dinamo je i dalje debelo u borbi za naslov i po meni favorit – kaže Lesički na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Foto: Privatni album

Hoće li se smatrati katastrofom ako Dinamo ne osvoji naslov, mislite li da je to moguće?

– A vidite, svakoj seriji dođe kraj, kad-tad. Biće katastrofa iz drugog ugla, jer se Dinamo nije pripremio za sezonu u kojoj možda neće participirati u kvalifikacijama Lige prvaka, što će se itekako osjetiti na budžetu. Posljedično to znači da će Dinamo imati velikih finansijskih problema, da će ići u smanjenje budžeta i prodaju svega što se može prodati. U ovom trenutku i nema toliko igrača na kojima se može zaraditi. Dakle, katastrofa neće biti, ali će uslijediti vrlo teška situacija. Mislim da bi pad Dinama u ovoj sezoni mogao značiti početak serije nekih drugih klubova u Hrvatskoj ako, naravno, budu dorasli tome.

Dinamo je uvijek bio taj koji je imao najbolje igrače u svojim redovima, kao i organizaciju koja se u pozadini brinula da baš “modri” uvijek budu najmoćniji u HNL-u. Zbog čega danas stvari ne funkcioniraju kako treba, niti na travnjaku, niti izvan njega?

– Zato što se ne zna ni ko pije, ni ko plaća. Niko ne želi preuzeti odgovornost. Vuku se potezi koji su nerazumljivi, prodaju se igrači, novi se ne kupuju… Tačnije, kupuju se, ali oni za koje nismo sigurni da su pojačanja. Za sada su samo prinove. Nogometna škola koja je bila izvor i temelj svih Dinamovih uspjeha je u jako lošem stanju. U trenutnoj momčadi od tih ‘klinaca’ imaš tek Martina Baturinu na kojem možeš nešto zaraditi i to je to. To je problem onih ljudi koji vode Dinamo i koji su više zauzeti borbama za vlastite pozicije nego što se bave klubom kao klubom i nogometom kao nogometom. Strategija da se kupuju igrači iz vana može biti dobra na kratke staze kada se traži instant rezultat, ali na duže nijedan klub iz naše regije ne može opstati. Mi smo proizvođači, prihodi koje imamo od marketinga i ulaznica su minimalni.

Kada već pominjete kupovinu igrača iz vana, pisalo se kako je jedna od opcija i Jusuf Gazibegović iz Šturma. Koliko je ta priča bila realna?

– Prilično realna. Koliko sam upućen, Jusuf je pristao da dođe u Dinamo, ali se oni na koncu nisu odlučili za takvu investiciju za koju bi trebalo izdvojiti navodno nešto više od dva miliona eura. Za Dinamo koji ima ambicije da igra u Ligi prvaka to ne bi trebao biti problem, ali za ovaj, koji očigledno nema, ispostavilo se da je to prevelik zalogaj. Trenutno su u velikom problemu kada je u pitanju pozicija desnog beka, tu je trenutno samo Ristovski, obzirom na to da se Moharrami povrijedio tokom igranja za reprezentaciju.

Foto: Privatni album

Uprkos svim problemima nekim čudom preživio je Sergej Jakirović. Mnogi su mu željeli vidjeti leđa.

– Teško da bi bilo koji trener u zadnjih desetak godina toliko izdržao, osim ako bi to bio Zoran Mamić, svi znamo iz kojeg razloga. Pitanje da li bi i on. Svejedno, imam dobro mišljenje o Jakiroviću. Da je kojim slučajem potjeran, to bi značilo treći trener u manje od godinu dana i treća isplata obeštećenja. Dinamo nije mogao, kao i u slučaju Gazibegović, ući u takav finansijski rizik i na kraju zato su ga ostavili. Mislim da bi se to na koncu mogao pokazati i kao dobar potez, utakmica protiv Gorice naslutila je da bi se Dinamo mogao vratiti na staze stare slave, a uvijek sam za to da ne treba stalno odbacivati trenere i trošiti ih već im dati vrijeme koliko je god moguće. Uostalom, sjetite se da su i velikog Fergusona čekali u Manchester Unitedu.

Svojim dolaskom je “Jakir” otpisao nekolicinu fudbalera. Jedan od njih je i Luka Menalo, dok, s druge strane, doskorašnji igrač Zrinjskog Petar Sučić dobija sve više šansu u prvom timu.

– Žao mi je što je Menalo napustio Dinamo. Privatno smo dobri. Ma, to je krasan mladić i odličan igrač, ali očito mu Dinamo na neki način nije bio suđen. Dobijao je šansu, odlazio je, vraćao se… Nije bio trenutak. Može se kazati da je on bez obzira na sve napravio dobru karijeru, igra za reprezentaciju i svaki klub koji ga bude imao u svlačionici će biti sretan. Što se tiče Sučića, došao je na mala vrata i oduševio sve oko sebe. I Jakirović mu puno vjeruje. Kroz privatne razgovore sa igračima i trenerima, uvidio sam da svi imaju pozitivan stav o tom mladiću.

Mnogo je igrača iz Bosne i Hercegovine bilo u Dinamu, onu poštapalicu ‘nema stranca do Bosanca’ sigurno znate. Zadnjih godina najviše se naigrao Amer Gojak koji je, spletom okolnosti, nakon transfera u Seriju A doživio neočekivano usporenje u karijeri.

– Ostao sam prijatelj s Amerom i žao mi je zbog situacije u kojoj se nalazi. Očito je promašio s odabirom kluba. Mišljenja sam da bi se trebao vaditi i pronaći bolju opciju, trenera koji će mu čvrsto vjerovati. Nije lako kada ste najskuplji igrač u klubu. Uvijek se preko vaših leđa lome koplja. Tako je i njemu bilo kada je Ferencvaroš tragično ispao iz Evrope, okrivili su baš njega, a pogledao sam na kraju baš tu utakmicu i reći ću da je on bio – najmanje kriv. Puno gorih je bilo na terenu. Ali, ponavljam, tako je kad imaš dobar ugovor. Na nekome se moraju iskaliti. On i dalje ima potencijal za velike stvari i nije zakasnio. Svjestan je situacije i čvrst u glavi. Kada čujem njegov optimizam, siguran sam da će ponovo biti onaj stari Amer Gojak – poručio je Alen Lesički na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)