Bosna i Hercegovina će 3. juna gostovati Engleskoj u Newcastleu na kultnom St. James Parku.

Radi se o prijateljskoj utakmici koja će Engleskoj poslužiti kao priprema za EURO 2024. Englezi se tamo nalaze u grupi sa Slovenijom i Srbijom. Česta je praksa da se prije velikih takmičenja za protivnike u prijateljskim mečevima koriste reprezentacije iz istog podneblja kao i ekipe iz grupe.

Tako će praktično Zmajevi “glumiti” Sloveniju i Srbiju Englezima.

Ipak, utakmica još uvijek nije potvrđena ni na stranicama Fudbalskog saveza BiH, kao ni Engleske.

Potvrdio ju je samo predsjednik FS BiH Vico Zeljković na svom privatnom profilu. Rijetka je to praksa u svijetu da se takve poruke komuniciraju mimo zvaničnih kanala saveza.

“Ovo će biti sjajna prilika za reprezentaciju da odmjeri snage sa jednim od glavnih favorita za osvajanje Europskog prvenstva. Nadam se da će i Zmajevi kroz baraž izboriti plasman na EURO te da će i nama ova utakmica poslužiti kao svojevrsna priprema za smotru najboljih europskih selekcija u Njemačkoj.

Želio bih da se zahvalim FS Engleske na postignutom dogovoru. Za nas je ovo velika čast i privilegija. Nadam se da će utakmica u kolijevci fudbala biti ogroman motiv za naše igrače”, poručio je Vico Zeljković na svojoj stranici.

Nakon ove utakmice BiH ostaju samo još dvije europske reprezentacije protiv kojih nikada nije igrala, a to su Rusija i Kosovo.

Bosni i Hercegovini prije engleske slijede mnogo značajnije utakmice. U Zenici 21. marta dočekujemo Ukrajinu u polufinalu baraža za EURO 2024. Ako pobijedimo, čeka nas finale protiv Islanda ili Izraela.

Na EURO 2024 u grupi nas čekaju Belgija, Rumunija i Slovačka. Utakmice bi igrali u Minhenu, Hamburgu i Stuttgartu.

Prvenstvo će 14. juna otvoriti domaćin Njemačka i Škotska.