Talentovani Esmir Bajraktarević (18) u subotu je debitovao za A reprezentaciju SAD-a na prijateljskom susretu sa Slovenijom.

Reprezentacija SAD-a je u prijateljskom duelu poražena od Slovenije sa 0:1, a Esmir je igrao od 61. minute.

Esmir Bajraktarević je nakon meča u mix zoni dao izjavu za medije, a pored opreme vidjeli smo i bosanski ljiljan oko vrata.

Izjavu Bajraktarevića možete pogledati ispod od 2:22.

Na debiju je oduševio sa nekoliko sjajnih poteza, a igrao je na poziciji desnog krila.

Esmir je rođen 10. marta 2005. godine u SAD-u. Njegovi roditelji su iz Srebrenice, pa ima pravo nastupa i za Bosnu i Hercegovinu. Trenutno nastupa za New England u MLS-u.

Direktor A reprezentacije BiH Zvjezdan Misimović je sredinom prošle godine na press konferenciji izjavio da je Bajraktarević veoma blizu nastupa za BiH.

“U posljednje vrijeme uspjeli smo instalirati mlađih igrača što su ranije igrali za druge države. U kontaktu smo sa dosta njih, bit će to i tema između selektora i mene oko tih potencijalnih reprezentativaca. Dvojica su jako blizu.

Za Tabakovića dobili smo pismo iz švicarskog Saveza, mora se mijenjati sportsko državljanstvo, i Esmira Barjaktarević iz New Englanda, koji ima pravo igrati za U19, ali je planiran u početku da igra za U21 reprezentaciju”, bile su riječi Misimovića.

Tabaković je na kraju zaigrao za Bosnu i Hercegovinu, dok situacija sa Bajraktarevićem nije baš najjasnija i čini se da bi BiH mogla izgubiti velikog talenta.

Sam Esmir je u maju 2023. godine za Reprezentacija.ba portal kazao da bi jednog dana volio zaigrati za Zmajeve.

“Odrastao sam u bosanskoj kući, kući u kojoj se njeguju naši običaji, već sa pet godina sam gledao Džekine utakmice, haha. Duboko u meni je Bosna i Hercegovina i svakako da bih volio jednog dana igrati za Zmajeve.”

(Reprezentacija.ba)