Još uvijek je u toku prijelazni rok u Bosni i Hercegovini. Dva najpoznatija bh. kluba Sarajevo i Željezničar su obavili nekoliko transfera i u izmijenjenim ekipama će igrati u drugom dijelu.

U dosadašnjem dijelu, Bordo klub je potpisao Anesa Krdžalića iz Dinama, Marka Matanovića iz Sutjeske, Dejana Ilieva iz HJK Helsinki i Eldara Mehmedovića iz Lokomotive. Vratio se i Tarik Kapetanović sa posudbe iz Slobode.

Koševo su napustili Muhamed Šahinović, Daniel Avramovski, Kevin Viveros, Samir Zeljković, Muharem Trako, Haris Ališah.

S druge strane Miljacke, Željezničar je svoj tim pojačao sa Harunom Karićem iz Lokomotive, Farisom Zubanovićem iz Kapfenberga, Stefanom Radinovićem iz crnogorske Mladosti, Samirom Radovcem koji je stigao iz Grčke, a “lome” se pregovori sa Amerom Hirošem iz Osijeka.

Na Grbavici više nisu Edin Rustemović, Irfan Jašarević, Benjamin Šehić, Allyson, Mehmed Ćosić i Aleksandar Kosorić.

Foto: Reprezentacija.ba

Iako su pripreme još u toku, očekuje se još nekoliko utakmica, navijači oba kluba već sastavljaju najbolje svoje timove.

Simon Rožman, trener Sarajeva, ostat će u svom sistemu igre, 4-2-3-1. Za mjesto između stativa borit će se Dejan Iliev i Lovre Rogić, mada je Iliev vjerovatno prva opcija. Štoperski tandem bi trebali činiti Marin Aničić i Miomir Đuričković. Na pozicijama bekova čini se da su sigurni Amar Beganović i Slaviša Radović.

Trener Sarajeva je na slatkim mukama kada je u pitanju vezni red. Muhamed Buljubašić je siguran, i zbog dobrih partija, ali i zbog toga što je zaštićeno godište. S njim u paru bi mogao igrati Edin Julardžija ili Marko Matanović ili veliki bh. talent Anes Krdžalić. Tu je naravno i Mirza Mustafić koji može igrati i na poziciji desetke, te Nemanja Anđušić koji može biti opcija i na lijevom krilu.

Ajdin Hasić je siguran na desnom krilu, a lijevo konkurišu Almedin Ziljkić, Penaranda i Kyeremeh. U napadu će vjerovatno biti starter Oliveira, a za veću minutažu borit će se Hamza Čataković.

Dakle, da moramo danas birati, po dosadašnjem učinku, ali i CV-u novih igrača, sastav Sarajeva može izgledati ovako: Iliev – Đuričković, Aničić, Beganović, Radović – Buljubašić, Krdžalić – Hasić, Mustafić, Ziljkić – Oliveira.

Foto: Reprezentacija.ba

Željezničar je pored nekoliko igrača promijenio i trenera. Bruno Akrapović je do sada igrao u sistemu 3-5-2 o čemu je i govorio nakon pripremne utakmice sa Međugorjem. Ipak, vrlo lako bi mogao promijeniti sistem na 4-2-3-1 zbog nedostatka igrača za prvi sistem.

Na golu je Vedad Muftić, a tu je još Ajdin Mulalić koji nije dobio baš pravu priliku nakon dolaska iz Domžala. Na desnom beku će vjerovatno igrati Haris Ovčina jer Galić ima suspenziju zbog crvenog kartona. Jedini lijevi bek u ekipi je novi igrač Radinović. Štoperski duo će vjerovatno činiti Edin Cocalić i Vahid Selimović, a blizu je i Amar Drina koji je još uvijek U21 igrač.

U veznom redu Akrapović ima najviše nedoumica. Mekić je siguran, Karić je zaštićeno godište i ima iskustva u Premijer ligi BiH, ali tu je i Samir Radovac čije igre iz Veleža daju optimizam navijačima Plavih. Prednji vezni može biti Semir Štilić, Amer Hiroš potpiše li ili mladi AlJaber čija je sudbina čini se upitna zbog propalog posla sa Arapima.

Na krilnim pozicijama najbolje su opcije Joseph Amoah i Aleksandar Boljević. Kao konkurenciju tu su U21 igrači Hamza Gasal i Andrija Drljo, a dobre partije na lijevom krilu pružao je i Amer Hiroš. Napad je rezervisan za Sulejmana Krpića.

Po našem mišljenju, u slučaju formacije 4-2-3-1 igrali bi: Muftić – Cocalić, Drina, Ovčina, Radinović – Mekić, Radovac – Amoah, Hiroš, Boljević – Krpić.

U sistemu 3-5-2: Muftić – Cocalić, Drina, Radinović – Ovčina, Radovac, Mekić, Hiroš, Boljević – Krpić, Amoah.

Svakako ostaje

Cilj Sarajeva u drugom dijelu sezone je sasvim sigurno osigurati treću poziciju, ali i pokušati iskoristiti eventualne loše rezultate Zrinjskog i Borca i pokušati se uključiti u borbu za sami vrh. Za Željezničar je jedini cilj što prije osigurati opstanak. Spektakl se nastavlja 17. februara, a do tada će spas u Premijer ligi BiH tražiti i igrači koji ne nađu bolje angažmane vani do kraja januara…

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16