Glavnom gradu Bosne i Hercegovine, ali i cijeloj državi, odavno nedostaje ugođaj koji je donosio Malonogometni božićni turnir u organizaciji HKD Napredak.

Praznično raspoloženje u Sarajevu dodatno je uljepšavala ova sportska manifestacija tradicionalno održavana u velikoj dvorani u Skenderiji.

Turnir bi osim neizostavnih gradskih rivala Sarajeva i Željezničara, te naravno organizatora SAŠK Napredak, donosio i nastupe majstora nogometa iz cijele BiH, ali i regiona.

Tražila se ulaznica više za ovaj događaj, a redovno je prenošen i na najgledanijim televizijskim kanalima. Pokroviteljstvo nad turnirom imalo je čak i Predsjedništvo BiH.

Nerijetko su tu prvu značajniju ulogu pred publikom dobijali i budući talenti klubova koji su učestvovali, a društvo bi im na terenu predstavljali i neki od veterana. Njihovi nešto veći stomaci već bi kod prvih majstorija padali u drugi plan i gledaoce vraćali u neka sretnija vremena.

Naravno sve uz glas Noke Bilića, legendarnog spikera čiji je zvonki glas cijeli ambijent podizao na viši svečarski nivo.

Nažalost, Napretkov turnir se više ne održava u tom formatu. Prvo je iz Skenderije preselio na Mojmilo, a onda još dalje u rubne dijelove grada. Sada je to turnir dječaka koji se dešava istina u vrhunskim uslovima sportskog centra Delminium, ali daleko od očiju javnosti u Doglodima.

Sarajevo, ali i Bosna i Hercegovina, kao i sport uopšte, zasigurno ponovo treba ovaj turnir na najvišem nivou.

Uz današnju puno snažniju ekonomiju nego li je bila poslije rata, progres koji lokalna zajednica pokušava napraviti na svim poljima, ali i tradicionalnu podršku kompanija iz Hrvatske koje je imao ovaj turnir, Sarajevo bi uz malo truda i dobre volje ponovo moglo dobiti jednu pravu nogometnu ljepoticu.

(Reprezentacija.ba)