Prije tačko dvije godine, tada 41-godišnji Nikola Prce, odigrao je posljednju utakmicu za BiH. Bilo je to na Europskom prvenstvu protiv Španije.

Prce je nedavno za Reprezentacija.ba istakao kako je nezadovoljan zalaganjem i kvalitetom igrača BiH, a reprezentacija je kasnije na EURO 2024 i odigrala u skladu sa njegovim ocjenama.

Osim nešto borbenijeg nastupa protiv Švedske u prvom kolu, BiH je odigrala ispod svih kriterija.

Uoči prvenstva Prce nije bio zadovoljan nastupom BiH na pripremnom turniru. Istakao je recimo kako su Švicarci skakali na svaku loptu čak i pri visokom vodstvu, dok su naši igrači istu tu npr. loptu pasivno čekali.

– Gledao sam drugu utakmicu sa Švicarskom, nije izgledalo dobro, kao ni preostale dvije. Ne znam šta bih rekao. Boli me, neću reću nemoć naše reprezentacije, već nezalaganje. Kada gledaš kao navijaš, imaš utisak da svi razmišljaju – idemo ovo odigrati, pa kako bude. Tako ne može. Nema tog naboja, fali angažiranosti, borbe. Generalno je problem što se prelako upada u reprezentaciju. U moje vrijeme je bilo drugačije, bili smo klapa, ne znam kada se izgubilo sa 20 golova razlike – rekao je nedavno Nikola Prce na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Prce je otkrio kako je kod selektora Dragana Markovića bila najbolje raspoloženje i zajedništvo u reprezentaciji, čime je i izbačen veliki Island kada se BiH plasirala na Svjetsko prvenstvo.

Legendarni rukometaš rješenje vidi u okretanju mladim igračima iz BiH.

– Više treba vjerovati mladima iz lige, treba tražiti svježe snage. Mora se u narednom periodu puno toga promijeniti, pogotovo u pristupu. Niko od navijača neće zamjeriti igračima kada vide da se bacaju na loptu. Malo sam frustriran zbog ovih zadnjih nastupa. Gubili sa 2 razlike ili 18, imam osjećaj da je svima svejedno. – zaključio je tada Prce.

(Reprezentacija.ba)