Posljednjih sedmica Senijadu Ibričiću je telefon usijan poziva. Vrijeme je prijelaznog roka, kada su sportski direktori najtraženije i najzaposlenije osobe u klubu, a zimski ‘mercato’ prilično je bio aktivan za njega i stručni štab.

Eldar Mehmedović, Marko Matanović, Dejan Iliev i Anes Krdžalić, fudbaleri su koji su ove zime stigli na Koševo i koji će zaoštriti će konkurenciju u timu Simona Rožmana pred kojim je borba za najviši plasman, a nije isključeno ni da koje ime napusti klub. Među onima koji su dobili odriješene ruke da potraže novu sredinu je, između ostalog, Mario Vrančić koji se jesenas nije naročito naigrao.

Upravo to je Ibričić i potvrdio u razgovoru za Reprezentacija.ba portal. Javio nam se dok je gledao trening Sarajeva. Otkako je došao je u ‘full’ pogonu, zna kako diše svaki igrač, čini sve kako bi opravdao ono zbog čega je i došao. Pred njim i Sarajevom je uistinu zahtjevno razdoblje.

Dakle, je li prijelazni rok završen za Sarajevo? Da li će se još nešto mijenjati do početka sezone?

– Mislim da više neće biti dolazaka. Naravno, uvijek može iskočiti neko ime, zanimljivo, ali stvari sada stoje tako da smo napravili selekciju i da je otprilike to ono što nam treba za nastavak sezone. Sa petoricom novih imena smo pojačali kvalitet i konkurenciju. Vodili smo se time da dovedemo mlade igrače, gladne uspjeha, na kojima ćemo danas-sutra moći nešto i zaraditi ukoliko se budu razvijali kako planiramo. Vjerujem da će biti tako.

Foto: FK Sarajevo

Tokom prethodnih sedmica sa Sarajevom su se povezivala i zvučnija imena poput Saida Hamulića i Luke Menala. Koliko je bilo istine u tome i koliko je općenito igrače s takvom reputacijom teško dovesti u Premijer ligu?

– Skoro je bila situacija s jednim mlađim fudbalerom kojeg nije privlačilo igranje u Bosni i Hercegovini. Mogu to shvatiti. Godinama unazad naša liga je na lošem glasu, najviše zbog uslova, ali i to se mijenja. Sve više se ulaže. Mislim da ne postoji neko ko nije u zadnje dvije godine čuo za priču koju radi Sarajevo. Dovoljno je vidjeti iz kakvih klubova igrači dolaze igrati ovdje. Jesmo li pričali sa Hamulićem i Menalom? O imenima ne bih. Svašta se pisalo, čim neko raskine ugovor, odmah kreću povezivanja sa Sarajevom…

Dobro, sve ukazuje na to da dolazaka više neće biti, a odlazaka? Penaranda, Oliviera i Mustafić su ‘pod lupom’ brojnih klubova.

– Mi pravimo ekipu za najveće ciljeve, želimo se boriti za vrh, zašto onda da mijenjamo kostur? Oni koji su ranije bili standardni i iznijeli teret, neće otići, jedino ako bi se pojavila neka baš ekstra ponuda. Svi oni, naravno, žele da riješe egzistenciju i ukoliko se pojavi nešto što je dobre za sve strane – na putu nećemo stajati. Do tada, računamo na sve igrače kako bismo napravili dobru ekipu i evropsko Sarajevo. Nema smisla prodavati čim se pojavi prva ponuda.

Mario Vrančić? Kakav je njegov status?

– On zadnji dio sezone nije igrao i ima odriješene ruke da može potražiti novu sredinu. Kao i ostali koji nisu bili u prvom planu. Rekli smo im to.

Foto: FK Sarajevo

Kao sportski direktor imali ste priliku raditi i u Domžalama. Ima li razlike, je li u Sarajevu puno veći pritisak?

– Ima razlike, naravno. Premijer liga je zanimljivija, puno je više derbija, klubova koji se bore za vrh, a naravno da je i sam pritisak veći u klubu kao što je Sarajevo. U trenutku smo Simon Rožman i ja razmišljali šta i kako. Ipak, smo u Domžalama imali komfor. Prije toga Ismira Mirvića sam površno poznavao. Čim smo sjeli za stol, osjetio sam energiju i da sve ovo što radi sa Sarajevom, radi iz ljubavi i želje da napravi nešto. Raditi s takvim čovjekom je zadovoljstvo. Gazda za poželjeti. Od samog starta bio je dogovor takav da ćemo Simon Rožman i cijeli naš štab voditi sportski segment i da se u to neće miješati. Tako i jeste. Da je Bogdo više ljudi kao Ismir u našem fudbalu.

Veliku pažnju izazvala je nedavna vaša izjava da je Sarajevo za klubove u Bosni i Hercegovini kao Real Madrid.

– Drago mi je što ste me to pitali. Upravo zbog toga nekad i bježim od medija, često se riječi izvlače iz konteksta i onda sve to ide u nekom drugom smjeru. Kako Sarajevo može biti Real za ostale kada smo dvije godine zaredom četvrti na tabeli? Nema smisla. Mislio sam na uslove. Imamo predsjednika koji nam je sve osigurao, nijedan klub u Bosni i Hercegovini nema trening centar kakav je naš u Butmiru, da ne nabrajam dalje. E, na taj način da smo kao Real Madrid, ali, eto, drugačije se protumačilo. Isto tako i to što smo umjesto u Međugorju završili na pripremama u Čitluku. Da, trebali smo tamo misleći da ćemo biti sami, do tada niko nije bio rezervisao, ali onda su nam u posljednji čas javili da će i Zrinjski biti tu. Zna se da su nam konkurenti za vrh, ali bez obzira na to, mi smo željeli isključivo da budemo sami i da se nikome ne prilagođavamo. To je jedini razlog zašto je došlo do promjene plana.

Jeste li zadovoljni sa radom Akademije?

– I to je jedna naša velika prednost. U prilici smo da dovedemo najbolje mlade igrače u državi, bilježimo dobre rezultate, ali krajnji cilj je da u narednim godinama proizvodimo igrače koji će odgovoriti zadacima prvog tima. Igrače na kojima ćemo moći zaraditi. Težimo ka tome da se u mlađim selekcijama radi po sistemu iz seniora. Da sve te mlade momke pripremamo polako za seniorski fudbal.

Žalite li što kao igrač niste došli u Sarajevo? Na zalasku karijere bilo je špekulacija.

– Da, spominjalo se da bi mogao doći u Sarajevo, kao i u Željezničar, Velež, Tuzla City… Nije bilo ništa konkretno. Kada sam u Sloveniji odigrao dvije sezone, znao sam već da ću tamo ostati do kraja karijere i da od svega toga neće biti ništa. Danas mi je žao što nisam došao i zaigrao u Premijer ligi, ali, eto, život me je doveo na Koševo u drugoj ulozi – riječi su Senijada Ibričića na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.