Nizozemska je drugi protivnik BiH na EHF EURO 2024 protiv koje BiH mora napraviti pozitivan rezultat ako u trećem kolu protiv Gruzije želi napraviti iskorak težak plasmana dalje.

Selekcija Nizozemske je u uvodnom kolu očekivano slavila protiv Gruzije sa 34:29. U prvom kolu najbolji su se pokazali lijevi bek i krilo Dani Baijens i Rutger Ten Velde sa šest, te desni bek i krilo Versteijen Niels sa pet i Bobby Schagen sa četiri gola.

Bolji od Hrvatske u kvalifikacijama, pet poraza na pripremama

Nizozemci će treći put u historiji igrati na Europskom prvenstvu. Prethodna dva puta su nastupili 2020. i 2022. godine. Prije dvije godine su zauzeli veoma dobro 10. mjesto.

Nizozemska je u kvalifikacijama za EURO 2024 zauzela prvo mjesto u grupi sa Hrvatskom, Belgijom i Grčkom. Ostvarili su četiri pobjede, remi i poraz.

Nizozemska je u protekla dva mjeseca odigrala šest pripremnih dvoboja. Ostvarili su jednu pobjedu i to protiv Norveške, dok su dva puta izgubili od Danske te po jednom od Španije, Egipta i Norveške.

Nizozemska na švedski pogon

Nizozemce sa klupe predvodi legendarni švedski rukometaš Staffan Olsson. Vodio je Hammarby šest godina, zatim osam godina švedsku reprezentaciju, a onda tri godine PSG. Od 2018. do 2022. nije radio, a od prošle godine vodi Nizozemce.

Olsson je kao igrač bio čak četiri puta europski prvak i jednom svjetski prvak. Ima i tri medalje sa olimpijskih igara. Ono važnije, kao trener ima tri titule prvaka Švedske od 2006. do 2008. godine kao trener Hammarbya, te kao selektor Švedske srebrenu medalju sa OI 2012.

Nizozemci u posljednje vrijeme mnogo ulažu u rukomet, napravili su veliki iskorak, a tome u prilog ide i podatak da većina aktuelnih reprezentativaca ove države igra u njemačkoj Bundesligi – najjačoj ligi na svijetu.

Najbolji igrač ove selekcije i jedan od najboljih desnih bekova svijeta Kay Smits propustit će EURO zbog problema sa srcem. Smits je prošle godine sa Magdeburgom osvojio Ligu Šampiona, a od ove sezone je saigrač našeg Benjamina Burića u Flensburgu.

Igrači na koje računa selektor Olsson za EURO 2024:

Dani Baijens (Handball Sport Verein Hamburg, Njemačka), Samir Benghanem (Green Park Handbal Aalsmeer, Nizozemska), Tim Claessens (Achilles Bocholt, Nizozemska ), Kaj Geenen (VfL Lubeck-Schwartau, Njemačka), Thomas Houtepen (TBV Lemgo, Njemačka), Lars Kooij (TV Emsdetten, Njemačka), Bart Ravensbergen (Frisch Auf Goppingen, Njemačka), Bobby Schagen (TBV Lemgo, Njemačka), Robin Schoenaker (Sporting Pelt, Belgija), Alec Smit (SonderjyskE Handbold, Danska), Jorn Smits (Lemvig-Thyboron Handbold, Danska), Ivar Stavast (HC ElbFlorenz Dresden, Njemačka), Luc Steins (Paris Saint-Germain Handball, Francuska), Rutger ten Velde (TuS N-Lubbecke, Njemačka), Niels Versteijnen (TBV Lemgo, Njemačka), Arjan Versteijnen (Herpertz/Bevo HC, Nizozemska)

Nizozemska – BiH, subota, 18:00 sati.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16