Ermedin Demirović (25) sa osam golova i pet asistencija jedan je od najkorisnijih igrača njemačke Bundeslige što je veliki rezultat, posebno u usporedbi sa rezultatima njegovog Augsburga.

Sa pet golova i dvije asistencije u posljednjih 10 utakmica, te svojim kvalitetnim igrama, Demirović je skrenuo na sebe pažnju njemačke fudbalske industrije. Već je napravio transfer, onaj u jednu veliku nogometnu agenciju, a u 2024. godini mu Fabrizio Romano predviđa i veliki klupski transfer. Šuška se o Dortmundu ili Eintrachtu.

Nije to promaklo ni Transfermarktu, “majstorima za cijene igrača iz Hamburga”, koji su mu na posljednjem ažuriranju podigli vrijednost na najveću koju bh. igrači u ovom trenutku imaju. Sada je rame uz rame sa Dedićem i Ahmedhodžićem sa cijenom od 20 miliona eura.

Ipak, na svaku vijest o njegovim dobrim igrama u Njemačkoj Demirovića na našem portalu i društvenim mrežama prate nemilosrdni komentari bh. navijača u maniru “džaba mu kada za Bosnu i Hercegovinu ne pokazuje ništa”. Gledajući njegovu statistiku, neko bi se mogao možda i složiti. Za Bosnu i Hercegovinu ukupno je u 23 nastupa uspio zabiti samo jedan gol.

Ali da li je moguće da Demirović u Njemačkoj zna igrati fudbal, a kada obuče dres Bosne i Hercegovine ne zna. Pa teško za povjerovati.

Danski trener na kormilu Augsburga, Jess Christian Thorup, koji iza sebe ima desetogodišnju trenersku karijeru primjetio je da je Demirović najkorisniji na poziciji desetke ako Augsburg igra sa postavkom od četiri igrača u zadnjoj liniji – gdje je dao tri gola i dva puta asistirao. Ukoliko bi ekipa igrala sa tri igrača u zadnoj liniji pokazalo se da je Demirović najbolji opet iza napadača lijevo, ali ne na krilu, nego opet više u sredini kao polušpic.

Razlog u njegovoj siromašnoj statistici u reprezentaciji BiH ide tako na dušu selektorima Bosne i Hercegovine. Istina možda i najmanje Ivajlu Petevu kod kojeg je Demirović najčešće, u 13 od 15 nastupa, i igrao kao neka vrsta polušpica iza Edina Džeke gdje je bio solidno opasan za protivnika.

Kod Miloševića je tako Demirović igrao tri utakmice od početka i to svaku na poziciji lijevog krila u formaciji sa jednim centarforom. Na toj poziciji Demirović je i u Njemačkoj najmanje pokazao, pa je čudno zašto ga selektor forsira na toj poziciji.

Možda je sve to posljedica činjenice da je selektor reprezentaciju prihvatio preuzeti “na brzinu”, bez dovoljnog poznavanja igrača.

(Reprezentacija.ba)