U sjedištu UEFA-e u Nyonu danas je obavljen žrijeb baraža za ulazak u A diviziju UEFA Lige nacija za žene, a u koji se plasirala i reprezentacija Bosne i Hercegovine osvajanjem 2. mjesta u svojoj grupi u Ligi B.

Susreti baraža na programu su između 21. i 28. februara u kojim će Zmajice za protivnika imati selekciju Švedske. Bh. tim će biti domaćin u prvom meču, a tačni termini biće određeni naknadno.

Struka ističe da je selekcija Švedske najteži mogući protivnik kojeg je bh. tim mogao izvući, a žrijeb je prokomentarisala selektorica Samira Hurem:

“Činjenica da igramo sa jednom od najboljih reprezentacija u Evropi i svijetu govori o težini, ali ujedno i o značaju same utakmice za ženski fudbal u Bosni i Hercegovini. Naš tim je igrao odlično u Ligi nacija i te dobre igre su nas dovele u ovu situaciju. Sam ostanak u ligi B je značajan rezultat za nas, ali baraž je još značajniji i predstavlja korak naprijed u promociji ženskog fudbala u našoj zemlji“, kaže Hurem i dodaje:

„Ako želimo igrati na Evropskom prvenstvu moramo znati gdje smo trenutno i na čemu treba da radimo, a to će nam dvije utakmice sa Švedskom pokazati. Raduje me što prvu utakmicu igramo kući jer nam je potrebna podrška naših navijača, a to će ohrabriti naše igračice da odigraju što bolje i podignu samopouzdanje za revanš.“

Zmajice su play-off izborile osvajanjem drugog mjesta u grupi B Lige 4 iza Češke, a ispred Slovenije i Bjelorusije. Švedska je u grupi A4 završila treća iza Španije i Italije, a ispred Švajcarske.

Parovi play-offa za Ligu A:

Srbija-Island

Mađarska-Belgija

Bosna i Hercegovina-Švedska

Hrvatska-Norveška

Izvučeni su i parovi play-offa za Ligu B, a sastaće se:

Latvija-Slovačka

Crna Gora-Sjeverna Irska

Bugarska-Ukrajina

Današnje žrijebanje okončano je izvlačenjem parova završnice UEFA Lige nacija za žene u koje su se plasirali pobjednici A divizije, a u polufinalu će se sastati:

Španija-Holandija

Francuska-Njemačka

(Reprezentacija.ba)