Dolazak Ajdina Hasića u Sarajevo za mnoge je predstavljao iznenađenje. Igrač koji je u jednom trenutku imao svijet pod nogama i za čiji potpis su se u mladim danima utrkivali velikani, poslije brojnih kontroverzi i ogromnih očekivanja završio je ljetos na Koševu.

Transfer koji je realiziran u tišini na kraju je, ispostavit će se, za pomalo zaboravljenog Hasića bio i najbolji potez. Već u prvim nastupima je pokazao da u Sarajevu nisu pogriješili. Ustabilio se u početnoj postavi, igra sve bolje, a uz tri asistencije uspio je postići i pet pogodaka. Dovoljno da skrene i pažnju selektora Save Miloševića koji poslije sarajevskog derbija nije skrivao kako mu je itekako zanimljiv “mali Hasić” i lakoća s kojom igra fudbal.

No, kako je uopšte došlo do toga da ovaj 22-godišnjak zamijeni Bešiktaš sa Sarajevom? O tome, ali i drugim temama, govorio je po prvi put za Reprezentacija.ba portal.

– U fudbalu nikada ne možete predvidjeti gdje ćete završiti. Tako se i ovo odigralo nekako brzo, ali i u pravom trenutku za mene. Danas vidim da nisam pogriješio i drago mi je što sam dio Sarajeva. Zaista su me od prvog dana svi prihvatili –  uposlenici, igrači, treneri… Uživam, kaže Ajdin Hasić na početku razgovora.

Foto: FK Sarajevo

DO LJETA POSUDBA, A ONDA? 

Danas ste, bez dileme, jedan od najboljih pojedinaca u redovima Sarajeva. Svojim potezima za kratko vrijeme ste “kupili” i navijače tima sa Koševa.

– Mislim da još uvijek nisam na 100 posto svojih mogućnosti i da na proljeće mogu biti još bolji, efikasniji. Po prirodi sam takav da uvijek želim više. Ako odigram jednu dobru utakmicu, trudim se da već sljedeća bude bolja. Vjetar u leđa mi svakako daju i navijači. Godi mi kada priđu, pozdrave se, naročito ako se radi o onim najmlađim.

Navijače svakako najviše interesuje koliko ćete još dugo nastupati za Sarajevo. Posudba ističe na kraju sezone, ali…

– Da, uvijek ima to ali, nikada ne znate šta se može desiti. Prema ugovoru sa Bešiktašom planirano je da ostanem tu do ljeta. Primarni cilj mi je da osvojim nešto sa Sarajevom i da tome doprinesem kroz svoje igre na terenu.

POHVALE SELEKTORA MILOŠEVIĆA 

Sigurno su nakon sjajnih partija porasle i reprezentativne ambicije. Prethodno ste prošli sve omladinske selekcije. Pohvalio vas je i selektor Milošević.

– Nadam li se pozivu? Sa dobrim partijama siguran sam da mogu ponovo do reprezentacije. Vjerujem da selektor Milošević prati sve igrače jednako i da će imati razloga da me pozove na naredna okupljanja.

Pomenuli ste ranije Bešiktaš. Da nije bilo povreda vjerovatno biste odigrali i više utakmica za prvi tim. Približite nam kako je zapravo biti dio jednog takvog kluba.

– Dovoljno je samo spomenuti ime kluba i sve je jasno. Svi znamo šta Bešiktaš predstavlja u fudbalskim okvirima, kako u Turskoj, tako i u ostatku Evrope. Samo tokom mog boravka brojna imena su prodefilovala kroz taj klub, ali ako me pitate ko je na mene ostavio najveći utisak, to su Atiba Hutchinson i Domagoj Vida. Odlični su karakteri i veliki profesionalci.

Foto: FK Sarajevo

Većinu svog djetinstva ste proveli odvojeni od porodice. Koliko vam je to pomoglo da ranije sazrijete i da li je to na neki način predstavljalo teret?

– Zaista nije bila lagana odluka mojih roditelja da tako mlad odem od kuće u Zagreb. Veliku su žrtvu podnijeli da bih danas bio gdje jesam i od srca sam im zahvalan na svemu. Sve te teške situacije su u neku ruku bile za mene kao pogonsko gorivo i ojačale su me u svakom smislu. Puno više cijeniš stvari kada dođeš do njih na teži način. Biti stranac u tuđoj zemlji nije nimalo lagano, ali hvala Bogu da sam to izdržao i mogu reći da sam ponosan na taj period svog života.

Maksimalno ste posvećeni porodici, naročito supruzi Aiši koja je, zanimljivo, kćerka legendarnog fudbalera Željezničara Hadisa Zubanovića.

– Porodica mi je najveća podrška. Naravno da najviše volim provoditi vrijeme sa bližnjima, ali osim što nekad pogledam i neku utakmicu, također volim uživati i uz dobar film. To me odmara, dodao je Ajdin Hasić čija karijera tek počinje… 

(Reprezentacija.ba)