Film Braća Musemić, o fudbalskom i životnom putu braće Musemić, Vahidina i Husrefa, premijerno će biti emitiran u okviru Fullscreena na Al Jazeeri Balkans u subotu, 9. decembra u 19:05 sati, piše Al Jazeera Balkans.

Inspiriran životima fudbalskih legendi Vahidina i Husrefa Musemića, golgeterima FK Sarajevo, film je premijerno prikazan na ovogodišnjem, šestom po redu AJB DOC Film Festivalu u okviru programa AJB Prikazuje, gdje je dobio i nagradu za najbolji film po izboru publike.

Autor filma Edin Isanović uoči TV premijere kaže za Al Jazeeru da mu je izuzetno drago što je film ušao i u fazu kada će ga imati priliku vidjeti šira publika.

“Drago mi je što će film, nakon festivalske, doživjeti i svoju TV premijeru. Reakcije ljudi nakon septembarskog prikazivanja filma na AJB DOC Film Festivalu bile su izuzetno dobre. Dobio sam mnogo pohvala, prije svega zbog ideje da se napravi film o takvim ljudima kao što su braća Musemić. I zbog toga se jako raduje da će sada film imati priliku vidjeti i oni koji ga nisu stigli pogledati na festivalu“, kaže Isanović.

Isanović ističe kako će televizijska premijera filma biti još jedna sjajna prilika, prije svega mladim ljudima, da vide kakve su ljudske i sportske veličine bili braća Musemić.

“To sam naglasio i pred festivalsku premijeru, a ponavljam i sada. U moderno vrijeme, kada su idoli mladim ljudima osobe s nekim drugim ‘kvalitetima’, jako je važno da nove generacije imaju priliku vidjeti i upoznati se s nekim drugim načinom života u kojem su bratska sloga, ljudskost, međusobno pomaganje, predanost radu i poštenje na prvom mjestu”, ističe Isanović.

Priča se fokusira na uspjehe dvije legende bosanskohercegovačkog i jugoslovenskog fudbala, kako u klubovima tako i u reprezentaciji, s posebnim naglaskom na Vahidinovu karijeru u tadašnjoj reprezentaciji Jugoslavije.

Šampionske generacije tima sa Koševa, u kojima su braća bila neizostavni dio, ostavile su neizbrisiv trag u jugoslovenskom fudbalu. Film, osim sportskih priča, ističe i snažnu vezu između braće Musemić te podršku njihovih porodica na putu do sportskih uspjeha.

U filmu se kao sagovornici pojavljuju Stjepan Kljujić, Mirsad Fazlagić, Mehmed Baždarević, Muhamed Granov, Marjan Mijajlović, Milojko Pantić, Mitar Mrkela, Fuad Muzurović, Faruk Hadžibegić, Vahidin Mulamustafić, Asim Osmanbašić, Fadil Baćevac. Snimanje koje se odvijalo u Sarajevu, Janji i Beogradu trajalo je sa prekidima oko devet mjeseci.

Ostatak razgovora pročitajte ovdje.

(Reprezentacija.ba)