Protekla četiri dana odigrane su sve utakmice 16. kola Premijer lige BiH. Pohvalno za vlasnika TV prava, sve utakmice su bile u prijenosu.

Ukupno smo vidjeli 16 golova, 2.66 po meču. Na tribinama je zabilježeno 7.770 gledalaca, od toga 4.500 je bilo na meču Velež – Sarajevo.

Kolo su otvorili Velež i Sarajevo, a domaći su slavili sa 1:0. Jedini gol postigao je Edo Vehabović. Na stadionu Rođeni bilo je prisutno 4.500 gledalaca.

Velež se sa ova tri boda primakao Sarajevu na samo jedan bod zaostatka. Rođeni su četvrti sa 29 bodova, a Sarajevo ima 30 i na trećem je mjestu.

Tuzla City je prekinula crni niz i savladala Želju sa ubjedljivih 3:0. Dva gola postigao je Nukić, a jedan Bihorac. Na Tušnju je bilo 500 navijača.

Željezničar je pao na osmo mjesto, imaju 19 bodova. Tuzla je pretposljednja sa 13 osvojenih bodova.

Sloga Meridian je na svom terenu ubilježila prvi poraz. Borac je bio bolji sa 4:0. Herera, Lukić, Blagaić i Grahovac su postizali golove. U Modriči je bilo prisutno samo 150 gledalaca.

Borac je zadržao prvo mjesto i sada imaju sedam bodova više od Zrinjskog, te su osigurali jesenju titulu prvaka. Sloga je peta sa 24 boda.

Posušje je lakše od očekivanog savladalo Igman sa 4:1. Boban, Rozić, Lučić i autogol Sipovića su donijeli prednost domaćin, dok je jedini gol za Igman djelo Ahmetovića. Na Mokrom docu je delegat zabilježio posjetu od 2.000 gledalaca.

Posušje je preskočilo Želju na tabeli i sada su sedmi sa 20 bodova. Igman je deseti sa 15, dva više od opasne zone.

GOŠK i Široki Brijeg su u Gabeli pred 350 gledalaca odigrali bez golova.

Domaći su trenutno deveti na tabeli sa 17 bodova, Široki Brijeg ima pet više i na šestom je mjestu.

U posljednjem meču 16. kola vidjeli smo veliko iznenađenje. Zvijezda 09 je pobijedila Zrinjski sa 2:1. Golove za domaće postigli su Vukoja i Saliman, dok je za prvaka BiH pogodio Bilbija. Meč je pratilo 270 gledalaca.

Zrinjski je ostao na drugom mjestu sa 32 boda. Zvijezda je posljednja sa osam bodova.

Na listi strijelaca Nemanja Bilbija je prvi sa 13 golova, slijede Haskić i Vidić sa po 10.

Porazom Sloge, Borac je sada najbolja domaća ekipa. Osvojili su 23 boda na svom terenu. Zrinjski i Sloga imaju po 21 sa domaćih utakmica.

Tuzla, GOŠK i Zvijezda su najlošiji domaćini sa po osam osvojenih bodova. Zanimljivo da Sarajevo i Željezničar imaju isti broj bodova, po 19, sa domaćeg terena.

Kada su u pitanju gostujuće utakmice, Željezničar i Zvijezda su jedine ekipe bez boda na gostovanjima. Borac je sa 16 najbolji.

Naredno, 17. kolo, igra se naredni vikend.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16