Vahid Halilhodžić, Faruk Hadžibegić, Safet Sušić… Trenerski senatori iz Bosne i Hercegovine već neko vrijeme su bez posla i jednom nogom u zasluženoj penziji. Nema mnogo onih mlađih koji se danas mogu pohvaliti da rade na velikoj sceni, u ozbiljnim ligama, pogotovo je to teško ukoliko kao trojica nabrojanih nisu iza sebe imali velike karijere.

I pored toga što je kao igrač pretežno igrao u 2. i 3. austrijskoj ligi, bez sumnje u red najperspektivnijih naših trenera spada Miron Muslić (41) koji je još jednom pokazao da rezultati koje bilježi Cercle Brugge pod njegovim vodstvom nisu slučajnost. Ovaj klub je danas u 1. belgijskoj ligi na četvrtom mjestu, ispred velikana poput Genka, Club Bruggea, Standarda, pa i Antwerpena koji igra grupnu fazu Lige prvaka.

U Muslićevom CV-u stoji da govori nekoliko jezika, redovito se usavršava, gleda utakmice… Njegova retorika i harizma su takve da ga možete slušati satima. S obje noge čvrsto stoji na zemlji.

– Upravo gledam utakmicu Shaktara i Antwerpena. Igramo s njima veoma brzo, pripremam se već polako, pa zato… Takav je trenerski posao, kaže Miron Muslić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Foto: Cercle Brugge

Povod za razgovor s Muslićem bili su rezultati koje Cercle Brugge bilježi pod njegovim vodstvom. Iznad očekivanja su i ove sezone.

– Prošle sezone smo bili iznenađenje, završili smo prvenstvo kao šesti na tabeli i to sa daleko najmlađom ekipom u ligi. Ništa drugačije nije ni sada. Na kraju sezone ostali smo bez šest-sedam igrača koji su bili standardni i umjesto njih smo doveli također nekoliko od kojih nijedan nije stariji od 20 godina. Da, upravo tako. Hvala Bogu, ide nas dobro. Težimo ka svom stilu, da to bude intenzivan, agresivan i ofanzivan fudbal. Svjesni su ljudi u klubu da ne možemo tek tako biti ispred belgijskih velikana sa daleko jačim budžetom, ali težimo svakako da napredujemo i da na koncu prodajemo igrače. Proteklo ljeto je bilo rekordno što se tiče transfera. Jedan igrač je otišao čak za 17 miliona eura, što je do sada u klubu bilo nezabilježeno.

Prvenstvo u Belgiji je iz godine u godinu sve zanimljivije. Isto tako mnogo je i zanimljivih igrača. Ne čudi što je Jupiler liga postala “bazen” za klubove iz Engleske, Italije, Njemačke…

– Anderlecht, Club Brugge, Unione, Genk, Standard… Kada vidite sva ta imena, naravno da se radi o jako dobroj ligi i nije čudo što brojni igrači na kraju prave transfere vrijedne 20-30 miliona eura. I znate šta još? Svi oni koji odu u jake lige, na kraju tamo i igraju. Belgijanci su prepoznali koliko je važno ulagati u mlade i davati im šansu. Jupiler liga je čak po koeficijentu prešla i francusku Ligue 1.

Foto: Cercle Brugge

Nije tajna da je Muslić svojim trenerskim rukopisom privukao pažnju i drugih klubova. Ugledni novinar Fabrizio Romano plasirao je informaciju kako je bilo interesa iz Serije A i Bundeslige. Pitamo ga – o kojoj ligi sanja?

– Korak po korak. Čvrsto sam na zemlji. Biće sigurno milion čuda i grešaka koje ću kao mlad trener napraviti, ali poredao sam neke stvari u svojoj glavi i polako idem ka tome. Ako preskočim neku stepenicu, kad tad će mi nedostajati u znanju i iskustvu. Ali, ako već insistirate, moj san je da jednog dana završim u Engleskoj. Živim za to. Do tada radim najbolje što mogu u Belgiji u kojoj također uživam kao trener.

Da je sretan, potrđuju i medijski natpisi o novom ugovoru. Cercle Brugge ga želi ugovorom “vezati” najmanje do 2025. godine.

Foto: Cercle Brugge

– Nemam običaj o tome pričati u medijima, ali nije tajna da postoje razgovori još od augusta i mislim da smo blizu produženja saradnje. Zadovoljan ja, zadovoljan klub. Vjerujem da ćemo naći dobru soluciju.

Mnogi bi navijači jednog dana voljeli upravo Muslića vidjeti na klupi fudbalske reprezentacije. Malo je poznato da je svojedobno nastupao za juniorsku selekciju u generaciji koju su, između ostalog, činili još Škoro, Berberović, Kodro, Škaljić…

– Najljepša sjećanja imam na to vrijeme u reprezentaciji. Često otvorim album sa slikama iz tog vremena, odmah mi je osmijeh od uha do uha. Ostao sam veliki navijač, gledam svaku utakmicu i naravno da kao i svi priželjkujem da konačno krene nabolje. Imamo potencijala. Zašto ga na kraju ne uspjevamo iskoristiti na najbolji način, šta je najveći problem, u to ne bih ulazio jer sam daleko od našeg fudbala, kaže Muslić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)