Nevjerovatno je šta mu se sve dešavalo u karijeri. Ako se za nekog fudbalera iz Bosne i Hercegovine može reći da je maler, onda je to definitivno Elvir Koljić koji vjerovatno ni sam ne zna koliko je imao povreda otkako je 2018. godine stigao iz Krupe u Rumuniju.

Kada je zdrav, Koljić nema konkurenciju u Craiovi i ubraja se definitivno među najbolje igrače ovog kluba u kojem će danas često nostalgično reći kako su na njemu mogli uzeti skoro deset miliona eura. Nije to floskula. Njegovo ime se nalazilo u notesu brojnih klubova poput Zenita, Eintrachta i kijevskog Dinama kojem je bio najbliže. Imao je ugovor na stolu.

– Bilo je baš svakakvih priča. I onih medijskih špekulacija i onih stvarnih poput recimo ponude Eintrachta iz Frankfurta, pa kijevskog Dinama koji me je trebao platiti 10 miliona eura. Bilo je faktički sve dogovoreno. U petak sam trebao igrati zadnju utakmicu, zatim odazvati se reprezentaciji i nakon toga završiti transfer. I, eto, baš na toj utakmici za Craiovu povrijedim se i sve je palo u vodu. Ne znam ni što sam uopšte igrao tad – prisjeća se Elvir Koljić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Bili su to teški trenuci za Koljića, priznaje i sam, a nakon povrede snagu su mu dali navijači Craiove koji su se okupili ispred bolnice i skandirali njegovo ime. Ponekad se pita – šta bi bilo, kad bi bilo.

 Prođu mi kroz glavu nekada misli kako bi se moja karijera razvijala da sam tada otišao u Dynamo ili jedan od tih većih klubova. Očito nije bilo suđeno. Na kraju kada je počeo rat u Ukrajini pomislio sam kako je možda i bolje što je tako ispalo. Ko zna.

U Rumuniji je već petu sezonu, u međuvremenu u toj zemlji je pronašao i ljubav, postao otac…

 Skoro su me pitali da li osjećam zasićenje, ipak sam tu od 2018. godine, međutim meni je danas Rumunija kao druga zemlja. Osjećam se kao kod kuće. Prije manje od godinu dana postao sam i otac. Sretan sam u svakom smislu. Da li će u međuvremenu pojaviti se neka ponuda ili ne, ne znam, ali ne krijem da planiram napraviti neki iskorak i pokušati svoju karijeru učiniti još uspješnijom.

Danas mu je u Craiovi trener, ni manje ni više, nego Ivaylo Petev koji je doskoro uspješno vodio reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Obradovao se njegovom dolasku.

– Petev je baš unio pozitivnu energiju, svi su zadovoljni sa njim, čak i ja osjetim promjenu. Bolje se trenira. I igrači pričaju o tome. Mislim da će napraviti dobru priču i da ćemo sa njim osvojiti nešto. Jesmo li pričali oko Bosne i Hercegovine? Da, da, naravno. Kada priča o tome osjetim kako ima emociju prema našoj zemlji i da mu je žao što se onako sve završilo. Današnja situacija pokazuje da to nije bilo dobro. A volio bih da krene. Zbog Džeke, Pjanića…, zbog naših ljudi koji zaista zaslužuju malo sreće.

U Rumuniji su s Petevom zadovoljni, a kako i ne bi kada je već u prve dvije utakmice upisao dvije pobjede – nad Dinamom iz Bukurešta i Otelulom. Zasluge što je danas na klupi Craiove jednim dijelom idu i Koljiću.

– Trener golmana Adilović me je kontaktirao kada se počelo govoriti o tome da bi Petev mogao doći. Raspitivao se o stanju u klubu, kakva je situacija, a onda me je spojio i sa samim Petevom s kojim se potom nisam čuo sve dok nije dogovoren posao. Rekao sam mu, naravno, samo lijepe stvari o Craiovi. Možda je i to malo utjecalo – kaže Koljić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)