Sarajlija Rade Bogdanović gostujući na K1 televiziji ispričao je kako se Ivica Osim kao selektor ponašao u odnosu na pritiske koje trpi svaki selektor, a koji se tiču imena koja će se naći na njegovom spisku.

Bogdanovića su pitali kako bi izgledao idealan tip selektora, a on je spomenuo Ivicu Osima i scenu iz 1990. godine kada je legendarni Švabo kao selektor vodio reprezentaciju Jugoslavije na Svjetsko prvenstvo u Italiji.

“Idealan tip selektora? Ja ću se vratiti na Ivicu Osima. 2002. godine sam sjedio sa Osimom sedam sati u Antaliji. Prenosim iz njegovih usta što sam čuo. Kaže 1990. godine pritisci sa svih strana. A on napravi spisak od 15 imena i da ljudima iz saveza. “Ovo je mojih 15, a vi dopisujte dalje”” prepričao je Bogdanović.

Bogdanović je o temi neregularnosti spiskova naših reprezentacija kroz historiju, prije dvije godine govorio i za Reprezentacija.ba portal. I sam je za Jugoslaviju jedva skupio tri nastupa.

“E, to je kod mene jedinstven slučaj. Pozovu te u reprezentaciju, zabiješ dva gola i onda te više nema. To samo govori o lobijima koji su bili. Tačna je priča da su mi tražili novac, ali ja imam previše obraza i ponosa da takvo nešto sebi ne dozvolim.” ispričao nam je tad nekadašnji fudbaler Željezničara.

Bogdanović je nakon Želje igrao još u Koreji, Japanu, u Španiji za Atletico Madrid, u Nizozemskoj za NAC Bredu, u Njemačkoj za Werder i Bielfeld, a karijeru je završio 2005. godine u Emiratima.

(Reprezentacija.ba)