Nakon utakmice BiH – Slovačka održana je press konferencija na kojoj se selektor Savo Milošević obratio novinarima.

Savo Milošević je u uvodu govorio o meču sa Slovačkom.

“Stekao sam jasnu sliku o tome ko su momci koji mogu. Moramo stvari gledati pozitivno. Danas smo dobili neke igrače na koje možemo računati u martu. Mislim da nije bio crveni karton za Gojkovića, već faul za nas.

Bilo je mnogo pogrešnih sudijskih odluka u sve tri utakmice, ali nisam od ljudi koji će se pozivati na to. Što se tiče skandiranja navijača (Savo odlazi), nemam komentar. Ko dođe na stadion ima pravo da viče šta hoće”, kazao je Milošević.

Potom je selektor govorio o psihološkom planu, odnosu i trci.

“Može se uvijek naučiti puno, ali naučiti u periodu bez aktivnosti je jako teško. Jedina mogućnost koju imamo je rad na psihološkom i mentalnom planu i razgovor. To je jedini način koji realno možemo. O tome sam jučer pričao malo opširnije šta ćemo otprilike uraditi, obići ćemo većinu tih momaka.

Trka je danas bila mnogo bolja. Igrali smo protiv dosta dobrog tima i nismo im dozvolili mnogo, to ne može bez ozbiljne trke. Bitan je intenzitet trke. Bolje smo trčali u mnogo više duela i mnogo više duela smo osvajali. To je jedini način da budete bar ravnopravni s protivnikom.

Sigurno je to bilo mnogo bolje nego prije tri dana. To je put, dosta toga ćemo trebati. Vjerujem iskreno, kada bude kompletna reprezentacija, da ćemo imati više kvaliteta na samom terenu, ali ovo se podrazumijeva i mora. Taj neki odnos koji treba da imamo i spremnost na žrtvu su bili na visokom nivou”, istakao je Milošević.

Selektor je otkrio i imena koja su sigurna na spisku za baraž i govorio otvoreno o novim igračima.

“Bilo je dosta nepredviđenih situacija. Rahmanović se dokazao prošli put i on će biti u spisku za mart. Njegov odnos je fenomenalan i obezbijedio je mjesto. Plan je bio da uđe i večeras, ali nismo bili u situaciju zbog nepredviđenih okolnosti. Tahirović je jedan od pet koji imaju dva žuta kartona. Da je dobio treći, ne bi mogao igrati u baražu.

Što se tiče Bašića, možemo svi biti zadovoljni. Na debiju odigrati ovako je zaista za svaku pohvalu. Nije lako debitovati protiv ozbiljne ekipe. Trebamo svi biti zadovoljni. Mujakić ima neke limite u tehnici i taktici, ali njegov odnos je takav da je on ratnik i na njega ću sigurno računati u martu. Momak je ove dvije utakmice tako odradio da ne postoji riječ kojom mu možete uputiti kritiku.

Poslije ovih utakmica i svega onog što sam vidio od svih igrača sa kojima raspolažemo, apsolutno sam ubjeđen da možemo napraviti igru i rezultat koji nas može odvesti na Evropsko prvenstvo. Ne mogu garantovati, ali sam ubijeđen da ćemo imati šanse u baražu. Naravno, već sam pričao da ima detalja na kojima treba da radimo. Možemo ući u ravnopravnu borbu.

Za baraž računam na Džeku, Pjanića, Kolašinca… Ne znam da li to trebam i govoriti. Sigurno računam i na Barišića, Šehića… Nadam se da sam napravio dogovor s Ahmedhodžićem, planiram otići do Engleske, nadam se da ćemo moći računati i na njega. Rekao sam i nekidan da su neki momci bez obzira na rezultat protiv Luksemburga pokazali da se na njih može računati. Tabaković je pokazao… Jasno se vidjelo ko je želio da se žrtvuje. Pomenut ću i Hajradinovića u obje utakmice. Ima momaka koji su zaista pokazali da se na njih može računati”, rekao je Savo Milošević.

Podsjetimo, Zmajevi su Kvalifikacije završili na petom mjestu, ali će svoju borbu za EURO voditi u baražu koji se igra u martu.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16