BiH u nedjelju od 20,45 sati u Zenici igra protiv Slovačke duel zadnjeg kola kvalif. za EURO, a tim povodom održana je press konferencija našeg tima.

Prisutnim novinarima obratio se selektor Savo Milošević.

O pozitivnim stvarima protiv Luksemburga?

“Mislim da može nešto izvući. Vidjelo se koji su momci bili spremni da idu preko svojih granica na terenu. Kazao sam da će svaki igrač morati dati maksimum i više od toga, ako želimo u baraž. Na svim prethodnim susretima je bilo jasno koji su momci bili spremni da idu preko maksimuma. To je i najveći dobitak. Neki igrači su pokazali da zaista žele.

Nikome porazi nisu prijatni, a najmanje meni. Meni sve ovo ne treba. Niko nije rekao da će put biti lagan. Situacija je bila teška, s obzirom na sve viđeno u kvalifikacijama. Mi smo u posljednjoj utakmici igrali bez pet, šest standardnih igrača. To sam morao prihvatiti da igramo bez najboljih i da probamo doći do novih nekih novih igrača. Pred sutrašnji meč imamo još problema. Igrači moraju imati voljni momenat i karakter. Moramo pokazati narodu da nam je stalo.”

O baražu?

“Znam koji tim treba da igra u baražu, model igre i način. Naravno, ne bih sada govorio o detaljima. Ideja je da obiđemo igrače za koje planiramo da igraju u tim utakmicama i da im predočimo plan i uloge koje će imati. To je jedini način da momci pred baraž dođu spremni. Bukvalno da im svaka taktička sitnica bude jasna.”

O sastavu koji je ‘procurio’ u javnost prije utakmice?

“Volio bih da znam kako je sastav dospio u javnost. Ja ću uvijek biti iskren. Meni to ništa ne znači. Nemam ni vremena ni energije da se time bavim. Onaj ko je to uradio neka je njemu na čast. Mislim da nam to nije ni odmoglo, a nije nam ni moglo pomoći.”

O novim igračima?

“Lično sam imao tri spiska od po 15,20 igrača. Sve smo pretresli. Onaj ko misli da imamo bolje igrače, živi u zabludi. Nije jednostavno pronaći momke koji će to bolje uraditi od ovih koji su tu. Nama su nosioci igre u godinama. Činjenica je da bez njih ne možemo. Ovo su stvari koje nisu naučna fantastika. Sigurno će biti igrača koji će biti ‘precrtani’. Ja sam taj koji selektira i mogu selektirati samo na osnovu onoga na terenu. Svako od njih ima istu šansu.”

Da li se pribojava otkaza?

“Ne razmišljam o tome. Moj fokus je na onome što moramo uraditi sutra i u baražu. Ja ne razmišljam da odustanem. To bi bilo nekorektno u ovoj situaciji. Dogovor je bio da se spremimo za baraž. I dalje mislim da možemo proći u baražu uz određene korekcije. Imamo probem u sredini terena na poziciji zadnjeg veznog. Imam ideju kako da to riješimo. To je moj fokus. Ako javnost bude tražila da idem, nikakav problem, ujutro odlazim.”

Situacija sa Ahmedhodžićem?

“Iskreno se nadam da je dobro. Stalno smo u komunikaciji. Ideja je bila da se pojavi na okupljanje, ali čekao je neke papire i nije mogao doći. Bio je spreman da dođe. Možda je njegov povratak najveće pojačanje. Zato sam se i borio za to. Vjerujem da će on biti u ekipu u martu.”

Psihološki problem?

“Pričali smo o tome. Osjetljivo je to pitanje. Morat ćemo posvetiti pažnju psihološkoj pripremi za baraž. To je sigurno jedno od ključnih stvari. Moramo posvetiti tome možda i najviše vremena da to do marta izgleda dobro.”

Duel protiv Luksemburga priprema za baraž?

“Utakmica protiv Luksemburga je bila dobra priprema za baraž. Ako bolje pogledajte taj meč, prvi gol primamo na postavljenu odbranu, penal nije potrebno komentarisati, treći gol nama igrač leži na terenu, a četvrti smo primili nakon što smo dali gol. Imali su još samo jednu šansu. Mi smo imali isto toliko prilika. Psihološki momenat je taj da poslije primljenog gola ova ekipa se ne vraća. Individualno smo probali riješiti problem zadnjeg veznog, ali nismo uspjeli. To sada moramo sistemski riješiti. Naravno, u martu će igrati druga ekipa. Rezultat izgleda katastrofalno i ja ga ne opravdavam. Ipak, u pitanju je niz detalja. Luksemburg je prema mom mišljenju trebao biti drugi.”

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16