Nova utakmica “Zmajeva” donijela je novo razočarenje. Porazom od Luksemburga, i to ubjedljivim, nastavljena je rasprodaja ugleda bh. reprezentacije koja je postala čak i meta ismijavanja medija u regionu kojima se nema šta zamjeriti jer ono što se desilo sinoć nije ništa drugo nego – bruka. 

I dok se brojne ovdašnje legende povijaju kako vjetar puše, Tomislav Piplica se ubraja među one koje navijači i danas poslije toliko godina posebno cijene i to ponajviše zbog njegovog stava – što na umu, to na drumu. Bez dlake na jeziku bio je i nakon posljednje utakmice.

– Nije problem izgubiti ni od Portugala ni od Luksemburga, ali je problem način na koji izgubiš. Stalno nekoga potcjenjujemo. Smeta mi i što smo se olako odrekli nekih igrača za ovu utakmicu. Sjetite se da je najprije bila priča da će nam ovo poslužiti kao priprema za baraž, da ćemo se uigravati, a onda utakmicu igramo bez najvažnijih igrača. Pa, ne možeš se uigravati u martu… Neozbiljno mi je to, kaže nekadašnji golman za Reprezentacija.ba portal.

“Trka je najveći problem, nemamo nivo za moderni fudbal”, izjava je koju je dao selektor Savo Milošević nakon sinoćnjeg debakla. Piplica ni njemu ni predsjedniku N/FSBiH nije ostao dužan.

– Žalosno je da takvo nešto selektor izjavi. Te iste igrače je birao on. Kada kaže da nemamo nivo za moderni fudbal pomislim da smo sinoć igrali protiv Njemačke, a ne protiv Luksemburga. Ako njima ne možemo parirati, o čemu onda pričamo? Vidim i da je Vico Zeljković komentarisao da će pojedini igrači biti otpisani. Ne može jedan predsjednik koji nije šutnuo lopte u životu znati ko je višak i koji igrači nemaju potrebni kvalitet.

Osim što je kao golman napravio velike stvari, također Piplica je bio i dio stručnog štaba reprezentacije s kojom je, sa Safetom Sušićem na čelu, izborio i plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. 

– Mi smo tada imali igrače koji su bili na većem nivou, ali smo imali i jače protivnike, veće zahtjeve i selektora koji je odlučivao sa svojim saradnicima ko će igrati. Tu je uz nas bio i pokojni Ivica Osim čiji je savjet uvijek bio dobrodošao. Danas ‘smrdi’ sa svih strana. Plaćaju se kazne, navijači pozivaju na odlazak ljudi iz Saveza… To se prvo mora riješiti. Samo po sebi nameće se pitanje i zašto smo toliko selektora promijenili. Nije valjda da niko ne valja. Ponekad se pitam i šta bi bilo da smo u ono moje vrijeme ovako primali po pet golova od Portugala za poluvrijeme ili četiri od Luksemburga, rekao je Tomislav Piplica na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

Nakon bogate karijere tokom koje je postao i legenda Energie Cottbusa, Piplica je ostao da živi i radi u Njemačkoj, a odnedavno je i trener golmana u četveroligašu Lokomotivi iz Leipziga na čijem čelu je Almedin Ćiva. Također u klubu je i Piplicin sin Žak Paulo. 

(Reprezentacija.ba)