Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je još jedan debakl. Zmajevi su se nastavili blamirati u kvalifikacijama, a novo razočarenje navijačima su priredili sinoć izgubivši od Luksemburga (4:1) po drugi put u posljednjih pet mjeseci.

Koliko je sinoćnji rezultat sramotan u prilog ide i to što su Luksemburžani posljednji put četiri gola u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo postigli još 1961. godine. Nije lako svakako ni Savi Miloševiću, došao je u periodu kada u reprezentaciji ‘škripi na sve strane’, pritom je još četvrti selektor u manje od godinu dana na kormilu Bosne i Hercegovine.

Utakmicu je za Reprezentacija.ba portal prokomentarisao Sanel Jahić koji je, između ostalog, kazao da je glavna razlika između današnje ekipe i one njegove za koju je igrao od 2008. do 2012. bilo to što su igrali – srcem.

 Ne bih da zvuči da podcjenjujem Luksemburg, ali nakon još jedne sramote, stvarno ne znam koju riječ da upotrijebim. Šta se dešava, koji su razlozi – ne znam. Stvarno. Bukvalno smo sve gori i gori – prva je reakcija nekadašnjeg fudbalera AEK-a koji nije optimističan glede baraža koji će se igrati u martu naredne godine.

– Okej, imamo tu još jednu šansu da se kroz baraž plasiramo na Evropsko prvenstvo, ali čemu se uopšte nadati s ovakvom igrom? Dotakli smo dno. Ako se već pripremamo za taj baraž, zašto onda ne igraju najbolji igrači, zašto stalno provjeravamo ko je za reprezentaciju a ko nije? Od igrača koji su sinoć igrali na prste jedne ruke se mogu nabrojati oni koji će igrati u martu. Sve su to neka pitanja koja mi se vrte kroz glavu kao navijaču. Potrebno je napraviti dublju analizu.

U izjavi nakon utakmice kao glavni problem selektor bh. reprezentacije Savo Milošević je detektovao “trku i nedovoljan nivo za moderni fudbal”.

– Ma, ne može sve biti ni do trke. Treba ekipu taktički postaviti dobro, analizirati koje su dobre i loše strane protivnika. Sumnjam, iskreno, da smo mi i radili dublju analizu protivnika i gledali odakle nam dolazi najveća opasnost. Vidim da mnogi prstom upiru i u igrače. Neću se miješati u to je li ovo najbolje što imamo, međutim ono što ovu generaciju razlikuje od moje, to je što danas nema atmosfere, ne vidim da igrači ginu jedan za drugog. Mi smo bili klapa. Jeste li vidjeli sinoć da je neko nakon prvog primljenog gola uopšte motivisao da idemo dalje, da se borimo…? Ovdje kao da igra svako za sebe i kao da radi reda dolaze.

Smatra kako selektoru treba dati podršku.

– Milošević je bio sjajan kao igrač, to svi znamo, ali ne mogu govoriti o tome kakav je trener. Činjenica je da će ostati na kormilu do kraja i zbog toga mu treba dati podršku. Do tada moraju se popraviti brojne stvari unutar ekipe i samog Saveza. Ostalo je malo vremena – poručio je Sanel Jahić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)