Vrlo popularna Sofascore stranica i aplikacija, inače data partner Reprezentacija.ba portala, uvela je ocjene nogometašima Premijer lige BiH.

Riječ je o statističkim ocjenama. Dakle, ocjenama koje se zasnivaju na podacima koje su igrači ostvarili na terenu, bez dodatnog osobnog dojma.

Sofascore je postala referentna. Mi kao tim radimo da Sofascore postaje “Benhcmark” u svijetu za ocjenjivanje igrača. Ono što je Transfermarkt za vrijednosti igrača, to mi želimo postati za ocjene igrača. Puno se govori o našim ocjenama. Želim napomenuti da su to STATISTIČKE ocjene. Dakle, one se zasnivaju na podacima koje su igrači ostvarili na terenu, bez nekog dodatnog osobnog dojma. Ocjene igrača čini 130 različitih manjih i većih statistika. Na kraju dobijemo broj koji je tri minimalno i 10 maksimalno. Sve se to događa u toku utakmice.

One nastaju tako što se stotine podataka u našem posebnom algoritmu objedini u jednu ocjenu. Do sada smo ocijenili preko 1.5 igrača u preko 50.000 mečeva. Posebno smo ponosi na naše podatke kao što su „Attack momentum“, „Attribute Overview“, „Sofascore heatmap, shotmap“ i druge. 

Naravno, igrači nekada misle da su zaslužili bolju ocjenu. Čak nam se nezadovoljno javljala Neymarova sestra Rafaella. Možda upravo zbog toga što smo preko Sofascore primjetili da je Neymar često povrijeđen upravo kada je njegovoj sestri rođendan.” rekao je David Mrkonjić, direktor za partnerstva u Sofascore.

Popularnu “Sofu” koristi preko 23 miliona korisnika diljem svijeta koji putem Sofascore prate više od 11,000 turnira u 20 sportova i u preko 30 jezika. A te brojke rastu na mjesečnoj osnovi.

Zanimljivo je da je Sofascore nedavno otvorila ured i u Bosni i Hercegovini, tačnije u Mostaru.

Iskustva drugih država govore kako su njihovi nogometaši postali atraktivniji na međunarodnom tržištu nakon što su postali dio Sofascore sustava ocjenjivanja.

(Reprezentacija.ba)