Najuspješniji bh. selektor Safet Sušić (68) govorio je za N1 o mnogobrojnim temama.

Sušić smatra da je sadašnja selekcija BiH najslabija ikada.

“Treba se pomiriti sa činjenicom da otkako BiH postoji, da je ovo najslabija reprezentacija koju smo ikada imali. Uglavnom se uvijek mogla sastaviti jedna dobra ekipa. Sjećamo se Baljića, Bolića, Barbareza, Salihamidžića i Konjića. Hasagić onda, koji je bio u mojoj generaciji. Sve su to bili vrhunski igrači. Sjećam se utakmice 1996. ili 1997. u Istanbulu.

Došao sam da gledam meč protiv Danske, predzanja utakmica kvalifikacija i pobijedili smo 3:0, sjećam se da je dobra reprezentacija bila. Sve do ove zadnje generacije. Mene ubjeđuju s kim god sam pričao, prijatelji i novinari, da ima dobrih igrača u našoj reprezentaciji. Međutim, kad nemaš rezultate koji se očekuju i priželjkuju, onda ne možeš da kažeš da reprezentacije dobra”, govori Sušić i navodi da smo još uvijek u velikoj zavisnosti od igrača, koji polako ulaze u pozne fudbalske godine, a za budućnost ističe jedno ime:

“Još uvijek ti sve zavisi od Džeke. Momak ima 37 godina. Pjanić isto ima 33 godine. Vidio sam da je Dedić dobar igrač i on će otići u dogledno vrijeme u dobru ekipu. Ostale igrače ne poznajem dobro i ono što sam vidio, nije dovoljno da bi ostvarili rezultate koje smo imali ranije.”

Osvrnuo se Pape i na težak poraz od Portugala, ali i izrekao surovu realnost u kojoj se reprezentacija BiH trenutno nalazi.

“Logično je da izgubiš od Portugala. Ali, nije logično da ti u prvom poluvremenu pet dadnu. Da im je trebala pobjeda od sedam ili osam nula i bilo bi. Vjerovatno se tu vidio pravi kvalitet naše reprezentacije.

Mi smo sada na nivou Crne Gore, Makedonije i Kosova, to je naš nivo, ako smo i na tom nivou. Čak je i Slovenija bolja od nas, a da ne govorim o Srbiji i Hrvatskoj. Kada se onako izgubi od Portugala, kad se Lihtenštajn pobijedi jedva, treba se pomiriti da je to trenutno stanje našeg fudbala”

Sušić je za N1 prokomentarisao i šanse da kroz baraž odemo na EURO.

“Prvo ja ne znam gdje se igra prva utakmica. Ako ćemo prvu igrati kući, postoje neke šanse. Svako se kući može pobijediti. Druga utakmica zavisi, ne znam da li možemo da igrati dvije utakmice kući u baražu. Ako jednu igraš na strani, šanse su vrlo male, vidjet će se koliko će dobrih reprezentacija u baražu da igra, ali sigurno su reprezentacije od kojih većina je u ovom trenutku bolja nego mi.”

Pape je odgovorio i na pitanje koja mu je pobjeda najdraža na klupi Zmajeva.

“Kada smo pobijedili Rumuniju u Zenici. Tada smo dali gol u zadnjoj minuti, Džeko je postigao pogodak. To mi je bila u tom trenutku najdraža pobjeda. Međutim, onda su bile kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2014. Pobjeda u Slovačkoj, ključna utakmica, koja nas je praktično odvela na SP. Jeste da smo kasnije morali dobiti u Litvaniji. Te dvije bih utakmice izdvojio.”

Ostatak razgovora pročitajte na N1.