Rijetki su treneri koji se ne libe jasno i glasno pričati o problemima u bh. fudbalu. Većinom idu linijom nezamjeranja, pričaju u rukavicama… Kemal Alispahić nije jedan od njih. Kako i da bude kada iza sebe ima više od 40 godina “staža” u fudbalu, radio je u brojnim zemljama, a jedan je od rijetkih koji je u karijeri trenirao i Željezničar i Sarajevo. Kompetentan je u svakom pogledu da komentariše sve aktuelnosti koje se tiču Premijer lige i reprezentacije.

Bez angažmana je Alispahić od 2021. godine kada je koronavirus prekinuo njegovu avanturu u dalekom Japanu. Danas dnevno pogleda i po nekoliko utakmica, od najnižeg do najvišeg ranga. Priznaje da mu nedostaje posao.

– Ma, kako da ne. Već sam nervozan. Fudbal napreduje stalno, ono što si radio prošle godine, sada je drugačije. Uzet ću za primjer Tuchela i Naglesmanna. Ko ih danas spominje? Došle su nove vizije, novi ljudi poput Xabija Alonsa, Roberta de Zerbija… Moraš biti u toku. Danas dnevno pogledam po dvije-tri utakmice, analiziram, pratim, pa tokom sedmice razmišljam šta bih ja uradio drugačije. U godinama sam kada osjećam da najbolje znam, kada se sleglo sve ono što sam učio tokom svih ovih godina, a mijenja se i čovjek, Ne razmišljaš isto sa 30 i sa 58. Ne kažu džaba da sve dođe s vremenom – priča Kemal Alispahić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

PUNO TRENERA = UBIJANJE STRUKE

Kao trener Alispahić je vodio nekoliko azijskih klubova. Radio je po Azerbejdžanu, Iranu, Siriji, Tadžikistanu. Bio je jedno vrijeme i u ulozi selektora. Danas šansu u Premijer ligi dobijaju treneri sa daleko lošijom biografijom.

– Kod nas je vrlo lako doći do licence, napravljena je hiperprodukcija, pa za posljedicu imamo i previše trenera. Na taj način ubija se struka. Ljudima koji vode klubove je najvažnije koliko koštaju treneri. Ako za manje novca mogu dobiti nekoga ko također ima licencu, naravno da će posegnuti za njim, po sistemu daj šta daš, a oni koji imaju znanje uopšte do izražaja ne mogu doći. To je problem. Isto tako u ligi ima i dosta ‘stranaca’ koji nisu ništa spektakularno donijeli u naš fudbal, počevši od Klafurića iz Veleža, do ostalih u Hercegovini.

U javnosti se spominje kako bi novi trener Željezničara mogao postati Saudijac Abdulhakeem Al-Tuwaijri. Prema podacima Transfermarkta, u karijeri je bio samo asistent u Slaviji Prag i to od februara do juna ove godine kada je pomagao u radu Jindrichu Trpisovskom. Cijela ta priča za Alispahića i nije iznenađujuća.

– I ja sam čuo da su na pragu dogovora. E, sad koji je interes u svemu tome – ne znam. Možda je puno veći nego fudbalski. Radio sam u Saudijskoj Arabiji i znam koliko su jaki u pogledu finansija, dovoljno je vidjeti koji igrači danas tamo igraju, a imaju i proces obučavanja trenera. Šalji ih po Evropi da sakupljaju iskustvo. Možda je i ovo priča ta. Pitanje koje treba postaviti je šta će ostati kada, danas-sutra, taj isti Al-Tuwaijri ode iz kluba.

ZNAM ŠTA JE ŽELJIN PROBLEM

S druge strane, ceh za loše rezultate Željezničara je platio Nermin Bašić. Alispahić smatra kako Željezničar kvalitetom zaslužuje daleko bolju poziciju od trenutne.

– Gledao sam ove sezone sve Željine utakmice. Znam šta se dešava, kakvi igrači igraju, analizirao sam tačno koji su problemi. Mišljenja sam 70 odsto da je više problem u struci nego u igračima. Naši treneri u ligi općenito kaskaju puno u taktičkim stvarima, nisu u toku. S ovim kadrom Željezničar nije ništa lošiji od klubova od gornjeg dijela tabele, s jednim drugačijim pristupom ekipa se može podići puno više, vidjelo se to i protiv Sloge. Okej, nisu to svjetski igrači, ali nisu ni iskorišteni na adekvatan način. Po meni je mahom danas sve ‘potanko’ izuzev Zrinjskog u čijoj igri se vidi struktura, namjera od početka napada do kraja, kako lopta ide, gdje dolazi…

Dotakao se i fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i stalnih promjena na klupi.

– Ne može uvijek biti do igrača. Nekada se pitam da li uopšte treba komentarisati reprezentaciju, sve ovo što pričamo, drugi niti čuju niti ih zanima. Nije problem ni do selektora već do strategije i na to upozoravam još od 2014. godine kada smo se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Da smo tada imali djecu od 15 godina i vodili računa o njima, sada bi oni činili okosnicu reprezentacije. Kod nas o tome niko ne vodi računa. Zato ni selektor nema pravi uvid u igrače, sve je po svijetu raštrkano, na raznorazne načine se selektiraju… Šta nam donose godine, teško je predvidjeti, ali nisam naročito optimističan. Vidim da i Džeko najavljuje oproštaj, za očekivati je i da će Pjanić vrlo brzo – zaključuje Kemal Alispahić.

(Reprezentacija.ba)

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16