Povodom poÄetka priprema ženske koÅ¡arkaÅ¡ke reprezentacije Bosne i Hercegovine za prve utakmice kvalifikacija za Eurobasket 2025, danas je u hotelu Hills na Ilidži upriliÄena press-konferencija, saopÅ¡teno je iz KoÅ¡arkaÅ¡kog saveza BiH.

Predstavnicima medija obratili predsjednik upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH Dalibor Miloš, selektor Miloš Pavlović, tim menadžer Razija Mujanović i košarkašica Lejla Omerbašić.

“Imamo novog izbornika, jednu novu ekipu. Trebat će nam dosta rada, energije, volje i želje. Vjerujem da će ekipa imati korektne pripreme za ovaj ciklus kvalifikacija, na zadovoljavajućem nivou, bez obzira Å¡to KoÅ¡arkaÅ¡ki savez BiH uvijek imamo probleme sa novcima. Nadamo se da ćemo iduće godine imati stabilan budžet, uz pomoć države, Å¡to bi donijelo odreÄ‘ene razultate. Imamo već odreÄ‘ena ohrabrenjaâ€, kazao je u uvodu press-konferencije Dalibor MiloÅ¡.

Prvi meÄ kvalifikacija reprezentacija BiH igra protiv Crne 9. novembra u dvorani Hills, a tri dana kasnije gostovat će u Luksemburgu.

Selektor Pavlović naglaÅ¡ava da je Crna Gora favorit u naÅ¡oj kvalifikacionoj grupi, ali i da bi pobjeda naÅ¡e selekcije u tom meÄu reprezentaciji BiH znaÄila mnogo.

“Prvo da pohvalim uslove u kojima se pripremamo. Hotel visoke kategorije, plus sve ostalo, praktiÄno u papuÄama silazimo u dvoranu. Imamo apsolutno sve uslove da se pripremimo na najbolji naÄin. Crna Gora je favorit, ali to ne znaÄi da ćemo se mi povući. Imamo odreÄ‘ene kvalitete koje ćemo probati iskoristiti na terenu. Ekipa je dosta promijenjena, radi se o spoju mladih i iskusnijih koÅ¡arkaÅ¡ica. ÄŒekamo joÅ¡ Äetiri igraÄice da nam se prikljuÄe. Nemamo mnogo vremena za uigravanje, ja sam nov u ekipi, kao i neke igraÄice i trebat će nam vremena za uigravanje. Vjerujem u uspjeh, ako niÅ¡ta da protiv Crne Gore pokažemo karakter o kojem priÄamo, a pobjeda bi nam donijela zaista mnogo. Sigurno je da se unaprijed nećemo predatiâ€, izjavio je Pavlović.

Dodaje da je dobio „zeleno svjetlo“ da se u reprezentaciju dovede naturalizovana igraÄica, meÄ‘utim da se nijedna koÅ¡arkaÅ¡ica koja je dostupna na tržiÅ¡tu nije željela obaveza na duži period, zbog Äega dogovora nije bilo. Obavio je razgovore i sa nekadaÅ¡njom bh. reprezentativkom Maricom Gajić, koja nakon roÄ‘enja djeteta joÅ¡ uvijek nije odluÄila da li će se vratiti aktivnom igranju koÅ¡arke.

“Znam da je bilo pitanja zaÅ¡to neke starije igraÄice nisu ovdje. Sve do jedne su kontaktirane, i to ne samo s moje strane. ViÅ¡e puta. Od Babić do Delić,… U nadi da ćemo pokuÅ¡ati da kreiramo neki most, da se ne presjeÄe radikalno ta smjena generacija. Većina njih ima svoje razloge zaÅ¡to nije prihvatila da se vrati u reprezentaciju. Neko želi da se posveti klupskoj karijeri, neko porodici. Ja to ne osuÄ‘ujem. To je prosto tako.â€

Novinarima se obratila i Razija Mujanović:

“IgraÄice koje su tu su spremne, trude se, žele pokazati najbolje Å¡to znaju. Dosta je mladih igraÄica, na njima je da se izbore za mjesto u reprezentaciji. ÄŒekamo joÅ¡ da nam se prikljuÄe iskusnije igraÄice i da selektor konaÄno dobije pravu sliku na treninzima. Ima i djevojaka koje bi dobile poziv da nisu povrijeÄ‘ene, poput Sare Heljić, Miline MiÅ¡eljić i AnÄ‘ele Gligić. “

Članica reprezentacije Lejla Omerbašić ovom prilikom je istakla:

“Atmosfera u ekipi je odliÄna. Ima dosta informacija, sa selektorom radimo na svim detaljima. Cure su veoma koncentrisane i motivisane. ÄŒekamo naÅ¡u kapitenku Deuru i joÅ¡ neke djevojke. Mislim da će sve ići u dobrom smjeruâ€

(Reprezentacija.ba)