Selektor fudbalske reprezentacije Švicarske Vladimir Petković izjavio je da će njegov tim u prijateljskoj utakmici protiv BiH 29. marta u Zurichu ići na pobjedu, piše “Oslobođenje”.

Prema riječima poznatog bh. stručnjaka, pobjedama se stvara pozitivan mentalitet i zbog toga je važno pobjeđivati u svakom meču.

– Nikad ne igram na neriješeno. Drago mi je da smo uspjeli ugovoriti ovu utakmicu koja će biti ratnička, ali i prijateljska u granicama korektnosti. Biće odigrana pred punim stadionom i na nju će doći puno Bosanaca iz Švicarske, Austrije i Njemačke. U svakoj utakmici je važan rezultat, a Švicarskoj je cilj da odigra četiri prijateljska meča sa četiri različita protivnika. Četiri dana prije utakmice sa BiH, gostovaćemo kod Republike Irske u Dublinu, a još ćemo igrati sa Belgijom i Moldavijom, izjavio je Petković.

Nekadašnji fudbaler Sarajeva smatra da će provjere sa BiH i Ircima biti interesantne.

– Irci igraju čvrsto, slično kao protivnik na Evropskom prvenstvu Rumuni, koji su dobili samo dva gola u deset utakmica (u kvalifikacijama za EP). Uvijek očekujem pozitivan rezultat i igram da pobijedim. Prijateljske utakmice znaju biti nezgodne zbog puno izmjena oko 60. minute. BiH neće nastupiti u istom sastavu protiv Švicarske kao ranije jer nema puno mogućnosti za provjere koje su u martu, maju i junu. Tada može sve isprobavati kako bi u septembru startovala maksimalno u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji.

Petković smatra da naša selekcija ima dobru bazu igrača u napadu, ali zavisi u kojem će periodu oni biti u formi.

– Za BiH će nastupiti nogometaši koji igraju u Italiji i Njemačkoj. Igraće i moj bivši igrač Senad Lulić. Pozdraviću ih sve kao i ljude iz rukovodstva Nogometnog saveza BiH, sa kojima sam razgovarao prije nekoliko sedmica u Sarajevu.

Petković je u razgovoru za “Oslobođenje” naglasio da je obaveza Švicaraca da prođu u osminu finala Eura u Francuskoj, mada kako on kaže, to neće biti jednostavno.

– Prvi meč je derbi protiv Albanije, u čijim redovima nastupa šest igrača porijeklom iz Švicarske, dok je u Švicarskoj deset nogometaša koji su rođeni u Albaniji, Kosovu i Makedoniji. Za Švicarsku će igrati fudbaler Borussije iz Mönchengladbacha Granit Xhaka protiv brata Taulanta Xhake iz Basela. Ovakve utakmice pune su emocija. Važno je da se igrači emotivno ne potroše. Želimo obezbijediti dalji plasman u dvije utakmice protiv Albanije i Rumunije, kako bismo igrali za prvo mjesto sa Francuskom.

Petković tvrdi da je uz plasman među 16 najboljih, bitno koju će poziciju ekipa zauzeti u grupi.

– Prvo mjesto daje prednost kako bismo mogli izboriti još veći uspjeh. U mečevima na ispadanje, svašta se može desiti. Na velikm takmičenjima bilo je iznenađenja do određene granice, obično do polufinala. Nadam se da će Švicarska iznenaditi i dospjeti dalje nego što je ikad bila na EP-ima. Na Euru nikad nije prošla u drugi krug, dok je na SP-u bila u među 16 najboljih. Sve preko osmine finala bio bi veliki dobitak.

Nekadašnji trener Lazija, Siona, Bellinzone, Malcantonea Agno, Lugana, Young Boysa i Samsunspora ubraja nekoliko selekcija u favorite za naslov prvaka Starog kontinenta.

– To su Njemačka, domaćin Francuska, koja ima jaku ekipu, ali skoro dvije godine nije igrala takmičarske utakmice, Italija, Belgija, te Engleska sa mladim i perspektivnim timom. Nju mnogi zaboravljaju, a favorit je i Španija. Rezultati će zavisiti i od forme reprezentativaca i da li će biti umorni od klupske sezone. Biće teško izboriti polufinale, konstatovao je Petković.

Renomirani bh. stručnjak kaže da je proširenje završnice EP-a sa 16 na 24 reprezentacije puni pogodak.

– Po kvalitetu, Holandija zaslužuje plasman u završnicu, ali je ostala kod kuće. Plasman na EP dobro će doći većem broju selekcija da stekne iskustvo igranja na velikim takmičenjima. Euro je na nivou završnice Svjetskog prvenstva, na kojem ima trećerazrednih ekipa koji ih je manje na EP-u, izjavio je Petković.

(Reprezentacija.ba)