Internacionalni trener i selektor u penziji Senad Kreso za Reprezentacija.ba portal komentariše aktuelne teme u bh. fudbalu.

Kreso se osvrnuo na stanje u reprezentaciji BiH, novom selektoru Savi Miloševiću te igračima koji bi u budućnosti mogli obući dres naše nacionalne selekcije.

“Operacija “Baraž” Pod selektorskom palicom Save Miloševića odigrane su dvije kvalifikacione utakmice za EP. Prvu protiv Lihtejnštajna smo odigrali odgovorno i pobijedili.

Bili smo zadovoljni igrom i ponašanjem naših reprezentativaca te puni optimizma pred meč sa Portugalom. Čak je bilo izjava da je novi selektor unio u naš tim “nešto novo”.

Nije mi jasno kako dođosmo na taj nivo da nam je Lihtejnštajn neka mjera. I sa tim “nešto novo” smo čekali Portugal. Čak je selektor izjavio da ne bi bio zadovoljan podjelom bodova. Puni optimizma i sa tim “nešto novo” uđosmo u meč sa Portugalom.

I bi šta bi. Prvih 45 minuta Portugalci nam otvoriše oči sa pet golova. Drugo poluvrijeme Portugal nije igrao za golove !!?? Poslije utakmice svi smo se sjetili Peteva i njegove ostavštine zvane BARAŽ. Interesantno svaki od selektora pri preuzimanju selektorske stolice izjavio je ‘Imamo kvalitet’.

Doduše, nijedan nije rekao koji je to nivo kvalitete naših reprezentativnih igrača. E sada kreće operacija “Baraž”. Selektoru Miloševiću su od starta date dvije opcije, tj. pokušati nadoknaditi ono što smo propustili u prethodnim utakmicama (prije svega Luksemburg) i baraž kojeg je bilo ‘zabranjeno’ spominjati u mandatu Hadžibegića i Kodre.

Selektor Savo poslije utakmice sa Portugalom moze biti opušten jer neće mu se desiti što se desilo selektorima prije njega. Sigurno je selektor do baraža, a možda i poslije. Sljedeća četiri mjeseca selektor ima vremena da priprema sebe, stručni štab, ekipu i medije od kojih ima potporu bar do sada.

Negdje pročitah: ‘SAVO PRAVI OGROMAN REZ’. Milošević je izvukao pouke iz utakmice. Već je počeo slagati ekipu za novembar kada igramo protiv Luksemburga i Slovačke. Vremena je malo, a selektor ne posustaje.

Naprotiv, želi što prije pojačati tim i krenuti s operacijom ‘Baraž’. Kao prvo mora se pročistiti spisak reprezentativaca i toga je sigurno svjestan selektor Milošević, upozorava novinar. A prva pojačanja trebaju biti Haris Tabaković (29) i Ivan Šunjić (27) .

Prvi, napadač Herte Haris Tabaković je rođen u Švicarskoj i prošao omladinske reprezentativne selekcije Švicarske. Drugi , veznjak Ivan Šunjić rođen u Zenici, član Birminghama. Ni on nije igrao za naše omladinske selekcije već za Hrvatsku.

Treći koji se spominje i na kojeg je “bacio oko ” naš selektor je Bijeljinac Svetozar Marković ( 24), igrač odbrane beogradskog Partizana koji je prošao sve omladinske reprezentativne selekcije Srbije .

Zbog čega ni jedan od ove trojice nije igrao za naše mlade selekcije u ovome momentu to nije bitno. Bitno je budu na selektorovom spisku i da su pojačanja. Koliko su perspektivni, pogotovo ova prva dvojica s obzirom da nam ne gine teška smjena generacija, ni to nije sada bitno. Bitno je da se ode na EURO. Ali šta ako se ne ode?”

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16