Lihtenštajn i BiH u petak od 20,45 sati u Vaduzu igraju meč sedmog kola kvalif. za EURO, a večeras je održana zvanična press konferencija naše selekcije.

Novi selektor BiH Savo Milošević (50) je najavio utakmicu protiv Lihtenštajna.

“Apsolutno sam zadovoljan reakcijom igrača. Ovi momci su fenomenalni, profesionalni i nije bilo dileme što se tiče odnosa prema reprezentaciji jer prihvataju apsolutno sve. Vrlo mali period smo imali da im objasnimo neke stvari. Trudili smo se da što manji broj novih stvari donesemo te da to bude u što manjim crtama.

Ništa nismo donijeli novo što bi njima bilo strano. To je sport i mora da se gleda kao na jedan novi početak. S obzirom na dosadašnje rezultate, moramo da se borimo. Sutra počinje novi ciklus. Moramo dati maksimum i shvatiti ovu utakmicu ozbiljno. Mart je najbitniji. Koji će protivnici biti u baražu, to ne znamo. Ipak, moramo dati maksimum i probati da budemo najbolji što možemo do marta”, kazao je selektor i dodao:

“Svi koji su doputovali u Lihtenštajn su u konkurenciji. Imamo dovoljno igrača, a ovi koji nedostaju bit će problem sa jedne strane, ali i izazov sa druge strane. Ove četiri utakmice treba iskoristiti da vidimo što veći broj momaka na terenu.”

BiH je prošlog mjeseca u Zenici slavila sa 2:1 protiv Lihtenštajna, a Milošević je prokomentarisao našeg sutrašnjeg protivnika.

“Očekujem bolji Lihtenštajn. Svaka ekipa koju ja znam igra bolje kući, a na nama je da olakšamo tu utakmicu što je moguće više. Možemo u posljednjih pola sata da razmišljamo da odmorimo neke igrače, ali u ovom trenutku ćemo igrati sa najboljim koji su tu. To je obaveza svih nas. Mi treba da stvaramo nešto za mart, a to moramo kroz utakmice raditi”.

Novi selektor Zmajeva smatra da naš nacionalni tima ima više defanzivnih nego ofanzivnih problema.

“Kada imate ekstremno dobrog špica i to imate dugoročno poput Džeke, logično je da ovi igrači koji su pored njega ne mogu doći do izražaja. U svakom slučaju, može da se da određeno samopouzdanje drugim igračima. Na tim stvarima ćemo raditi.

Kako vidim u ova tri, četiri dana koliko smo sa ekipom, ovaj tim ima više problem defanzivnog karaktera. Nije samo suština ko će da daje golove jer je ofanzivni kvalitet ove ekipe ekstreman s obzirom da imamo vezne igrače i bekove koji su jaki. Moramo naći defanzivni balans jer je ekipa izuzetno ofanzivna.”

Milošević nije htio otkrivati kojih 11 će sutra istrčati na teren u Vaduzu.

“Ne želim da otkrivam sastav. Imamo na bekovskim pozicijama ozbiljne igrače. Sve ozbiljne ekipe razliku stvaraju upravo na tim pozicijama. Nismo imali vremena, ali do marta ćemo morati da eksploatišemo obje strane.

U reprezentaciji se dešava da imate različite nivoe igrača, morate da objedinite zahtjeve i naći balans kako bi svi funkcionisali kao jedna grupa. Zahtjevi koje mi tražimo moraju biti prihvatljivi za sve inače je to besmisleno.”

Milošević je na kraju kazao da podrška na ovim prostorima traje dok ne počnu utakmice te da neće biti ljutnje s njegove strane ako ne bude podrške.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16