Novi selektor reprezentacije BiH, Savo Milošević (50), objavio je spisak igrača za naredna dva duela Kvalifikacija za Euro u kojima Zmajevi gostuju Lihtenštajnu i dočekuju Portugal. Pozivi su upućeni još prije nekoliko dana zbog UEFA pravila da se igrači moraju pozvati 14 dana pred utakmicu.

Jasno je da Savo Milošević nije imao vremena za nova imena i skautiranje potencijalnih novih reprezentativaca, te je za očekivati da će biti nešto drugačiji spisak za novembarske utakmice Kvalifikacija.

U medijima u Hrvatskoj i Srbiji se pojavilo nekoliko imena koje navodno Savo Milošević planira dodati u sastav Bosne i Hercegovine. Hrvatski Germanijak objavio je informacije da Milošević prati i planira razgovarati sa Nikom Galešićem i Dariom Špikićem o eventualnom igranju za Zmajeve. S druge strane, mediji u Srbiji pišu kako Savo želi kapitena Partizana, Svetozara Markovića, a pojavila su se i imena Mateo Maglica i Emir Karić.

Sigurno je da i mnogi agenti sada pokušavaju iskoristiti loše rezutlate reprezentacije kako bi ugurali neko novo ime na spisak BiH, no zanimljivo je pogledati ko su igrači koji se spominju. Krenimo redom.

Foto: FK Partizan

Svetozar Marković je sa 23 godine kapiten Partizana, a igra na poziciji stopera. Rođen je u Bijeljini, kao omladinac je prešao u Partizan iz kojeg sa 19 godina prelazi u grčki Olympiacos. Potom je igrao na posudbama u Larisi i Partizanu, a prošle godine se vratio u beogradski klub. Ove sezone je odigrao deset utakmica. Igrao je za mlađe i U21 reprezentaciju Srbije, a vrijednost mu je procijenjena na 3.5 miliona eura.

Foto: NK Rijeka

Niko Galešić je igrač Rijeke. Ima 22 godine, rođen je u Berlinu, ali ima porijeklo iz BiH. Prošao je omladinsku školu Herthe, a od 2019. godine je igrač Rijeke. Do ljeta ove godine je igrao na posudbi u Hrvatskom Dragovoljcu, a od ove sezone je standardan u Rijeci. Igra na pozciji centralnog defanzivca, a prema portalu Transfermarkt vrijedi 850.000 eura. Igrao je za juniorsku i mladu reprezentaciju Hrvatske.

Foto: Dinamo Zagreb

Dario Špikić je mnogo zvučnije ime od Galešića. Saigrač je našeg Luke Menala u Dinamu, igra na poziciji krila, ima 24 godine, a rođen je u Zagrebu. Špikić je dijete Dinama, a pored Modrih igrao je i za Goricu za posuđeni igrač. Ove sezone je odigrao 12 utakmica za Dinamo na kojima je postigao dva gola. Vrijednost mu je 3.5 miliona eura, a također je igrao za U21 i mlađe selekcije Hrvatske.

Foto: Darmstadt

Matej Maglica je još jedan igrač koji bi pojačao zadnju liniju. Ima 25 godina, a igrač je Stuttgarta na posudbi u Darmstatdu. Nakon hrvatske Marsonije nosio je dresove niželigaša u Njemačkoj Backnanga, Goppingera, Stuttgarta II, a potom je igrao za St. Gallen iz kojeg prelazi u Stuttgart. Od ove sezone je na posudbi u Darmstadtu, a u Bundesligi je do sada odigrao četiri utakmice i postigao je jedan gol. Procijenjena vrijednost na Transfermarktu mu je 1 miliona eura.

Foto: Darmstadt

Emir Karić je još jedan igrač iz Darmstadta kojeg želi Savo Milošević. Emir ima 26 godina, rođen je u Linzu, ali i on ima bh. korijene. Prošao je školu LASK-a, zatim igrao u Lieferingu i Altachu iz kojeg 2021. godine prelazi u Darmstadt s kojim je prošle godine izborio promociju u Bundesligu. I on je odigrao četiri meča ove sezone u Bundesligi. Vrijednost bivšeg mladog reprezentativca Austrije je 700.000 eura, a igra na poziciji lijevog beka.

Dodajmo i to da je Zvjezdan Misimović danas potvrdio da je Haris Tabaković blizu dobivanja dokumentacije koja mu je potrebna za promjenu sportskog državljanstva i da će u konačnici brzo dobiti poziv među Zmajeve.

Također, Esmir Bajraktarević, 18-godišnji krilni igrač New Englanda će nastupati za BiH.

Ove sezone ima 12 nastupa u MLS-u, jedan je od najvećih talenata iz SAD-a, a prvo će dobiti poziv U21 reprezentacije BiH.

(Reprezentacija.ba)

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16