Najuspješniji bh. selektor Safet Sušić (68) govorio je za Raport o situaciji u reprezentaciji BiH, otkazu Mehi Kodri, slučaju Ahmehodžić, Ibiševiću, Džeki…

“Bruka i sramota je ovo što su uradili Kodri,” započeo je razgovor za Raport i nastavio:

Na takav način dat mu otkaz to je nevjerovatno. Trebali su ga do kraja kvalifikacija pustiti, svi smo znali da su šanse da se plasiramo kroz kvalifikacije na Euro nikakve. Trebalo je čovjeka pustiti do kraja, ako ne baraža, onda barem kvalifikacija.”

Pape smatra da rezultati Kodre u dva meča na kojima je bio selektor uopšte nisu bili katastrofalni.

“Prvo, mi smo pobijedili Lihtenštajn 2:1. Pobjeda je manja nego što smo očekivali. Ali, situacija se promijenila. Ekipa je sad puno slabija nego što je bila nekada i ne možemo više očekivati da ćemo nekome davati pet ili šest golova.

Drugo, Island je sad ekipa koja ništa slabija nije od nas. Poraz od njih u zadnjim sekundama nije katastrofa. I da smo pobijedili ne znam šta bismo imali od toga jer su kvalifikacije, po meni, već bile izgubljene. Meni nisu jedino jasne te optimistične izjave pred Lihtenštajn da imamo još uvijek šansu…”

Sušić je govorio i o podršci Pjanića, Šehića, Demirovića i kompanije odlasku Kenana Kodre iz reprezentacije uz poruku da Savez radi sve na uništavanju fudbala u BiH.

“Ne bih ja ulazio u to. Daleko sam ja od toga da bih znao šta se tamo dešava. Ne vjerujem da bilo ko svjesno uništava Savez. Ipak, smatram da ljudi koji vode Savez trebaju početi od sebe. Njima niko nije kriv nikad, samo je selektor krivac”, kaže Sušić i odgovara na pitanje zašto igrači nekada na sebe ne preuzmu odgovornost.

“Ne znam”, kaže Pape pa dodaje: “U bilo kojioj drugoj zemlji bi došlo do smjene predsjednika, direktora… Kod nas od toga nema ništa, samo se selektori mijenjaju…”

Sušić potpuno podržava Savez u slučaju Ahmedhodžić.

“Mislim da nije logično da jedan igrač ne dođe za reprezentaciju a poslije toga igra za svoj klub. U bilo kojoj drugoj reprezentaciji to bi se kaznilo. Vidio sam da se njegov otac oglasio nakon što ga je Faruk (Hadžibegić, bivši selektor BiH op. a.) ostavio na klupi protiv Luksemburga i rekao da nije bio povrijeđen. Nisu očevi ni majke ti koji bi se trebali oglašavati. Potpuno podržavam Savez u tom slučaju, i trebao je biti kažnjen”, kaže Pape za Raport.

Pape je u nastavku govorio o mogućnosti da Vedad Ibišević bude selektor, o tome da je Edinu Džeki vjerovatno svega preko glave i da bi se mogao oprostiti uskoro, a cijeli intervju čitajte ovdje.