Zrinjski u četvrtak od 18,45 sati u Mostaru igraju protiv nizozemskog AZ-a meč prvog kola grupe E Konf. lige.

Tim povodom u Mostaru je održana press konferencija Zrinjskog, a gvorili su trener Krunoslav Rendulić te veznjak Dario Čanađija.

“Utakmica sama po sebi izuzetno teška. AZ je na čelu tabele, u ovoj sezoni nisu izgubili još utakmicu. Izgledaju izuzetno dobro, momčad puna kvaliteta, jako dobrih pojedinaca, momčad koja je se ne mijenja previše. U takvoj ligi u kakvoj su oni ako si prvi i imaju četiri pobjede na startu, onda je jasno o kakvoj se kvaliteti radi. Naravno, mi igramo kući, naše ambicije su poznate i mi idemo uvijek na pobjedu bez obzira protiv koga igramo. Dat ćemo sve od sebe i nadamo se da će to biti dovoljno za pobjedu” kazao je Rendulić i prokomentarisao dva uzastopna poraza Zrinjskog:

“Nisu ti porazili ostavili mnogo traga na nas. Htjeli mi to priznati ili ne, za ove utakmice se živi. Nema sumnje da će igrači dati sve od sebe. Vjerujemo da ćemo zabilježiti dobar rezultat, a to je pobjeda. Nažalost, bit ćemo bez Barišića zbog povrede. Ostali igrači su tu.”

Trener Zrinjskog se osvrnuo i na igrački kadar Alkmaara.

“Tu je Pavlidis koji je moćan igrač, koji ima obje noge i ne prašta. Kada napravite i najmanju grešku on to realizira. De Wit je izuzetan dobar igrač, njihova desna strana im je motorična, nezgodna, brza, odbrana standadizirana. Izuzetno su dobri kao momčad. Niti jednog trenutka ne gube glavu, bez obzira da li su u srednjem ili niskom bloku. Nema tu nikakve nervoze kod njih. Težak zadatak, ali na muci se poznaju junaci.”

Rendulić je odgovorio i na pitanje da li će biti promjena u sastavu u odnosu na posljednji meč protiv Sarajeva.

“Biće sigurno. Imamo određenih dvojbi, jednu ili dvije. Radić će zaigrati od prve minute sigurno, aza ostale ćemo vidjeti. Balić i Bradarić su u konkurenciji i vidjećemo da li će dobiti minutažu i ako dobiju, koju.  Marić će sigurno braniti. Tičinović će igrati, vidjećemo na kojoj poziciji.”

Novinare je i zanimalo da li je u pitanju motivacijska kriza u Zrinjskog s obzirom na rezultate u zadnje vrijeme.

“Ovaj klub je navikao na visoke standarde. Kada izgubiš dvije utakmice u nizu nije dobro niti u jednom klubu. Protiv Posušja smo igrali loše, ali evo ja kažem sada da bih potpisao da u 40 utakmica koliko sam ovdje dogodi jedan kolektivni blackout. 

To se događa i puno boljim ekipama. Protiv Sarajeva ne znam da li treba komentarisati. Sve ste vidjeli. Svako ko je gledo peta minuta taj meč – jasno mu je sve. Motivacijska kriza sigurno ne postoji. Ovo je utakmica koja bi mogla sve obrisati.”

Nakon trenera Zrinjskog prisutnim novinarima obratio se i Čanađija.

“Sjećam se kada sam došao na pripreme u ove prostorije i ljudi iz uprave su rekli da je cilj plasirati se u grupnu fazu. To smo i ostvarili. Živili smo za to, podredili se tome maksimalno i evo sada možemo uživati u tome. Tri atraktivna protivnika, sva tri protivnika sa kojima se možeš nadigravati i vidjeti gdje si. Kući ne priznamo nikome nije bolji. Jednostavno trebamo iskoristiti publiku i domaći teren i probati napraviti što bolji rezultat”, kazao je Čanađija i dodao:

“Odradili smo analizu i jednostavno to je ekipa koja je dobra, jaka na lopti, motorična, brza, ali sigurno da imaju svoje mane i propuste koje smo analizirali i koje mi trebamo pokušati iskoristiti. Kroz te stvari se nametnut na domaćem terenu.”

“Momčad ima šampionski gard i imamo karakter. Jednostavno, ne može nas poljuljati nekoliko poraza. Idemo dalje. Nikada nije lijepo izgubiti, ali svjesni smo da protiv Posušja to nije dobro. Protiv Sarajeva najbolje je ne komentariasti neke stvari. Svjesni smo svojih i svojih grešaka i onoga što je bilo dobro.”

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16