Vahid Halilhodžić u narednim danima sjest će za stol sa Vicom Zeljkovićem.

Nakon još jednog kraha u kvalifikacijama, odnosno poraza od Islanda, prvi čovjek N/FSBiH putem saradnika dao je signal legendarnom Vahi kako želi s njim razgovarati oči u oči oko reprezentacije, saslušati savjet, ali i još jednom ‘baciti udicu’. Definitivno je jedini Halilhodžić taj koji može spasiti brod koji tone. Jedini je koji ima znanja, iskustva i autoritet da spasi bh. fudbal.

No, je li to realno, šta o svemu misli Halilhodžić… Pitanja su to koja smo postavili istaknutom novinaru Sinanu Sinanoviću koji sa 70-godišnjim stručnjakom sarađuje više od tri decenije i ima prisan odnos. Rijetki su oni koji se mogu pohvaliti da im je Halilhodžić, primjerice, bio domaćin u Parizu kada je vodio danas moćni PSG u čijim je redovima tada tek stasavao Vedad Ibišević.

VAHI ODRIJEŠENE RUKE DA RADI ŠTO ŽELI

– Halilhodžić i Zeljković su se ranije sastali u Dohi. Bio je to sastanak kurtoazne prirode. Uljudno su popričali i najavili novi susret. Tada je oko reprezentacije bilo sve OK. Danas je “vanredno stanje”. Kvalifikacije skoro propale,  a neizvjesno je šta nas čeka u baražu. Zeljković i savjetnik Miličić ne idu kod Vahe da vide Dubrovnik. Nije im do kafe. Premda je Vaha poručio da je spreman pomoći, ma šta to značilo, Zeljković i Miličić u Dubrovnik idu s konkretnom ponudom. Idu nagovoriti Vahu da preuzme reprezentaciju. Najmanje desetak miliona eura je u igri ako Bosna i Hercegovina izbori plasman na Euro. Velike su to pare za Savez. Stalo im je da odemo. Da nije, ne bi išli Vahi na noge. Znam pouzdano da su spremni dati najveću plaću koju je ikad jedan selektor BiH imao. Da mu daju odriješene ruke da zove koga hoće. Da otpiše koga želi. Tu je i velika nagrada ako se izbori plasman, kaže Sinanović na početku razgovora za Reprezentacija.ba.

Foto: Privatni album

Pomoć Halilhodžića prema Bosni i Hercegovini nikada nije bila upitna, podsjeća na to i Sinanović.

– Znaju Zeljković i ekipa kakav je Vaha. Da ima gard, autoritet, da ne da nikome da se miješa. Da je vrhunski trener. I baš zato žele otići u Dubrovnik, ali ne radi para. Na kraju, ni Vahid nikad ne bi postavljao finansijske uslove kada je Bosna i Hercegovina u pitanju. To nikad. Pa, on je napunio kasu Saveza u dva navrata. To ljudi ne znaju. Kada je Alžir kao država obilježavo 50 godina nezavisnosti, Alžirski nogometni savez je želio igrati utakmicu s nekom moćnom reprezentacijom. Iz top 5 na FIFA-inoj listi. No, tadašnji alžirski selektor Halilhodžić insistirao je da Alžir za tu priliku ugosti Bosnu i Hercegovinu. Tako je bilo. I Savez je tada dobio velike novce. I na kraju pobijedio golom, čini mi se, Muamera Svrake. Obično u takvim slavljeničkim utakmicama domaćin slavi. Rijetko izgubi, a eto “naši” su dobili i “jare i pare”.

I nije pomagao samo tada…

– Upravo tako. Drugi put je to bilo kada je vodio Japan. Sjećate se čuvenog “Kirin kupa” u Tokiju. Japan kao domaćin poziva nogometne velesile ili reprezentacije zanimljive njihovu tržištu. Bosna i Hercegovina nije ispunjavala niti jedan kriterij, osim jednog. Selektor Japana bio je Vahid Halilhodžić joji je insistirao da na turniru sudjeluje naša zemlja. Jedini uvjet bio je da dođemo s, barem petoricom-šestoricom  standardnih Zmajeva. Što je NSBiH garantiralo nekoliko stotina hiljada dolara. Vahid je dvostruko “prevaren”. BiH je došla, skoro s domaćom postavom. I osvojila “Kirin cup”. I dodatnu nagradu.

“VAHA, NE SMIJEŠ ODBITI REPREZENTACIJU”

Dodaje kako je Halilhodžić sada potreban kao selektor. Prvenstveno zbog toga što je stručnjak, znalac i autoritet.

– Vahu poznajem skoro trideset godina. Ponosan sam na saradnju i prijateljstvo s Vahom. Smatram ga, uz Ivicu Osima, Safeta Sušića, Dušana Bajevića, Džemala Hadžiabdića, Džemu Mušovića, Envera Marića, Fuada Muzurovića, Baku Sliškovića, Acu Ristića, Miroslava Blaževića, najboljim trenerima koje je BiH imala. Vaha je napravio najviše, odveo čak četiri reprezentacije na SP.  Pola” Austrije i Japana nosi Osimove ime, Bajević je najtrofejniji naš trener.
Bio sam s kolegom Emirom Delićem Vahin gost u Parizu, kada je bio trener PSG, primao nas je u rodnoj kući u Jablanici, u Promajnoj… Emir i ja smo bili Vahini gosti u Dubrovniku… Imponuje nam kada smo Vahini domaćini u Sarajevu. Kada smo nedavno bili na večeri u Makarskoj, pričali smo nekoliko sati s Vahom. Zanimao ga svaki detalj o reprezentaciji. Uvjeravali smo ga da Bosna i Hercegovina ima širom svijeta dobre igrače. Da imamo šanse otići na Evropsko prvenstvo. Prešli smo granicu pa smo rekli: ‘Vaha, ne smiješ odbiti reprezentaciju’.

Foto: Privatni album

Bez angažmana Halilhodžić je otkako se razišao s Marokom. Od tada dobija brojne ponude, nude mu ‘i ovce i novce’, sam je to govorio u nekoliko navrata. Kada su u pitanju Zmajevi, Sinanović ističe kako je novac najmanje bitan.

– Vaha već nekoliko mjeseci odbija milionske ponude. Ovdje bi, uvjeren sam, radio bez plaće. On ima neke druge razloge što ne može i što, vjerovatno nikad neće voditi reprezentaciju. Jedan od razloga, možda najveći, što ne želi na klupi zamjeniti Mostarca Mehu Kodru. Nije želio ni na iransku klupu, kada je Iran uoči Svjetskog prvenstva smijenio hrvatskog stručnjaka Dragana Skočića. Vaha nije “lešinar”.  Nadam se da će ga čelnici NSBiH uvjeriti da nam pomogne kao selektor. Zato mi je jako stalo da sjednu, da popiju tu kafu. Iz prve ruke će shvatiti kako razmišljaju u NSBiH. Znam da mu žele dati sve ovlasti. Iako znam Vahin odgovor, ipak se nadam da će kraj bogate, impresivne karijere začiniti uspjehom s Bosnom i Hercegovinom! Znam da bi i njegov rahmetli brat Salem bio ponosan i sretan kada bi se to desilo. Sigurno bi mu rekao: ‘Vahide, ti si najbolji trener, tebi je tu mjesto’. Tako danas misli i priželjkuje i Salemov sin Damir koji radi kao trener u Austriji. Isto tako Eno i njegov sin Adis. Vaha više nikad neće imati priliku da pomogne Bosni i Hercegovini. Kao selektor, a ne kao savjetnik.

KODRO NIJE JEDINI KRIVAC

Na kraju razgovora dotaknuo se i Mehe Kodre čija je sudbina neizvjesna.

– Kodro sigurno nije jedini krivac. Nije najveći, iako je odgovoran, jer je birao igrače, analizirao igru protivnika, pravio taktiku…  Kodrin je problem što je došao na pola ciklusa, bez da je dobro upoznao tim i svakog igrača pojedinačno. Srcem je išao, jer se osjećao “dužnim” prema reprezentaciji. Ako ništa, želio je nastaviti tamo gdje počeo prije petnaest godina kada ga smijenio tadašnji Izvršni odbor. Zato što nije želio igrati prijateljsku utakmicu s Iranom. Ne zbog Irana, već što je NSBiH trebao zaraditi pare, a Kodro izgubiti obraz. Ta je utakmica “padala” nakon naporne sezone kada igrači odmaraju. Bilo je nerealno igrati s najboljim sastavom i još ostvariti povoljan rezultat. Delikatna je sada situacija i za Savez i za Kodru. I on je shvatio da nema  povjerenje ovih koji vode NSBiH, da su navijači nezadovoljni, a još je “gore” kada te igrači podržavaju. Hvalili su i Ivayla Peteva, pa je otišao. Kodro je odgovoran, ali su igrači najveći krivci što smo ostvarili mizeran učinak u kvalifikacijama. Savez im je osigurao maksimalne uslove. Dobit će premije i za pobjedu nad Lihtenštajnom. I neka će, samo neka muški igraju ili neka ustupe mjesto mlađima. Kodro je izuzetna osoba, podvukao je Sinanović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)