U posljednjih 15 godina mnogo igrača iz BiH u inostranstvu je u javnosti bilo okarakterisano kao velike nade bh. fudbala i reprezentacija BiH. Novinari i stručnjaci sa foruma i Faceoboka za mnoge su tvrdili da će promijeniti budućnost bh. fudbala, borilo se sa drugim savezima da nastupe za BiH, a na kraju su neki nestali sa radara. Neki i danas igraju solidan fudbal...

Izet Hajrović (32 godine)

Igrač čija karijera je postala skoro enigma. Nakon dobrih partija za Grasshoppersu prelazi u Galatasaray, a potom u Werder Bremen. Uslijedila je posudba u Eibar, a zatim dolazak u Dinamo gdje je nestao. Na ljeto 2021. godine prelazi u grčki Aris za koji je u dvije godine odigrao samo 11 utakmica.

U dresu A reprezentacije sakupio je 26 nastupa i postigao šest golova. Debi je imao protiv Slovačke 2013. godine u Zenici, a u svom drugom nastupu samo četiri dana poslije postigao je čuveni gol u Slovačkoj za pobjedu od 2:1.

Trenutno je igrač pomenutog Arisa, ali ove sezone nije bio u protokolu ni na jednom meču.

Sead Hajrović (30 godina)

Sead je sa 17 godina stigao u slavni Arsenal gdje je igrao za juniore, a potom i rezervni tim Topnika. Javnost je tada u Seadu vidjela velikog talenta za reprezentaciju BiH, a bio je i gost predsjednika FS BiH uz plasman reprezentacije BiH na Mundijal. Nakon što je igrao za mlađe selekcije Švicarske, uslijedio je poziv za U21 BiH za koju je odigrao osam utakmica.

Ipak, Hajrović mlađi nije uspio napraviti korak dalje na ono pokazano što ga je dovelo u Arsenal. Uslijedili su transferi u Grasshoppers, Winterthur, Wohlen, Viktoriju Koln, Yverdon Sport, a od ljeta ove godine član je Xamaxa. Ovaj tim igra švicarsku drugu ligu, a Hajrović je ove sezone odigrao šest mečeva.

Dakle, Sead Hajrović je skoro cijelu karijeru nakon Arsenala proveo u drugom rangu švicarskog fudbala.

Andrej Modić (27 godina)

Andrej Modić je slično kao i Sead vrlo mlad stigao u jedan slavni klub. Andrej je sa 17 godina stigao u Milan. Igrao je za mlađe selekcije Milana, odigrao je i nekoliko prijateljskih susreta za prvi tim Rosonera, a nakon posudbi u Vicenzu, Bresciu, Rende napravio je transfer u Željezničar. Ni u Želji se nije naigrao pa je prešao u Krupu.

Ponovo je otišao u Italiju, igrao je za niželigaše Afragolense i Giulianovu. Napravio je kratku pauzu u karijeri, a od prošlog mjeseca pojačao je Kozaru iz Gradiške koja igra 1. ligu RS-a. Modić je odigrao četiri utakmica za Kozaru ove sezone.

Modić je za U21 selekciju BiH odigrao četiri utakmice.

Mustafa Kučuković (36)

Još jedan veliki talenat iz BiH koji nije ostvario željenu karijeru. Nasuprot tome, Kučuković je 2022. godine osuđen na 4,5 godine zatvora u Njemačkoj zbog trgovine drogom. Nadamo se da je izvukao lekciju iz toga, jer je sportski život daleko ljepši.

Prošao je omladinske selekcije Schalkea i Bochuma. Sa HSV-om je igrao Bundesligu, sa Grenobleom Ligue1, a još je igrao za Greuther Furth, 1860 Minhen, Sonderjysk, Energie Cottbus, kiparski Olympiakos, Hansu Rostock, a karijeru je završio 2017. godine u Hamm Unitedu sa tada svojih 29 godina.

Kučuković je igrao za U21 reprezentaciju Njemačke, a dugo se pisalo o njegovom pozivu za A reprezentaciju koji nikada nije dobio.

Adnan Zahirović (33)

Dijete zeničkog Čelika koji je će ostati upamćen po sjajnom čuvanju Ronalda na meču BiH – Portugal. Iz Čelika je sa 20 godina otišao u Dinamo Minsk, zatim u Spartak Nalchik. Uslijedio je transfer u Bochum i igranje 2. Bundeslige.

Zaradio je poziv u A reprezentaciju BiH za koju je odigrao 20 utakmica. Nakon Bochuma odlazi u Izrael, a 2016. godine se vraća u BiH i potpisuje za Željezničar. Nije briljirao u Želji pa je otišao u Split, a potom u Mladost Doboj kod Kaknja. Nakon Mladosti njegova karijera je u potpunosti pala, igrao je za belgijski Virton, i njemačke niželigaše Milan i Neresheim.

I danas je član Neresheima, kluba koji igra Landesligu Wurttemberg, odnosno sedmu ligu u Njemačkoj. Uporedo se bavi menadžerskim poslom, te je studirao na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport u Tuzli za trenera.

Deni Milošević (28)

Za Denija možemo reći da je nestao sa potencijalnog spiska A reprezentacije BiH, ali nikako i da je nestao sa fudbalske scene. Kao igrač mladih selekcija Belgije kojeg je krasilo da često postiže golove sa distance i da ima odličnu tehniku, FS BiH ga poziva 2014. godine u Innsbruck da bude gost reprezentacije na utakmici BiH – Egipat.

Igrajući i osvajajući trofeje za Konyaspor dobio je poziv među Zmajeve za koje je odigrao 11 utakmica i postigao jedan gol.

Nakon pet godina u Konyi prešao je u Antalyaspor, a prošlu sezonu igrao je u drugoj ligi Turske za Sakayspor. Od ove sezone je ponovo u Antalyi i odigrao je dva meča. Ukoliko se vrati u staru formu, a uslijed manjka krila u A reprezentaciji, nije isključeno da Deni ponovo obuće državni dres.

(Reprezentacija.ba)