”Kada sam otišao gore u VIP salon, vidim na sjedalima piše, Selma Bajrami, te nekih likova sačuvaj me Bože. Prođem kroz VIP i nikoga ne poznajem, a svi sjede u ložama. Uoči svake utakmice kupim za svoje prijatelje ulaznice nikoga ne molim.”

Stanje u i oko reprezentacije jednim dijelom najbolje oslikavaju riječi Elvira Bolića od prije nekoliko godina. Jedan od naših najboljih fudbalera svih vremena jedan je od rijetkih koji svoj stav jasno i glasno iznosi. I nema jedno mišljenje za raju, a drugo za javnost. Takav je godinama. Među prvima je ujedno i načeo bivšu vladajuću strukturu Saveza kada je obznanio kako su se dogovarale prijateljske utakmice.

“SVE STE VIDJELI…”

Danas Bolića nema u Savezu kao ni mnogih asova koji su napravili sjajne karijere. Ni ne žali, kaže, posvećen je privatnom biznisu i porodici. Ali, da prati sve što se dešava – prati.

– Moje mišljenje? Kao i kod većine javnosti, vidjeli ste sve. Island i Lihtenštajn su protivnici protiv kojih smo očekivali sigurne pobjede, malo drugačiju igru, a na kraju desilo se suprotno. Ispod nivoa. Je li ovo najbolje što imamo, ne znam, ali već duži period nikako da vidimo nešto novo, drugačije… Mi uvijek nekako krenemo euforično. Ta prva utakmica protiv Islanda u kojoj smo slavili s 3:0 dala nam je tu nadu da možemo, isto tako i rezultati s Petevom i osiguran baraž, ali onda sljedeće utakmice – ni blizu. Ne može mi niko reći da nemamo bolje igrače od Lihtenštajna i Islanda. Jeste možda Džeko na zalasku, u godinama, ali pogledajte njihove napadače. Nismo nikad ni čuli za njih niti će kad biti na tom nivou. Već duže vrijeme stagniramo i jednostavno, ja sam to već prije nekoliko godina rekao, mislim da se polako kreće ka tome da ćemo za koju godinu biti samo prosječna reprezentacija – kaže Bola na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Prema mišljenju Bolića odgovornost se ne može tražiti samo u selektoru. Podsjetio je na česte promjene.

– Već mijenjamo drugog-trećeg selektora u kratkom periodu. Ne može uvijek ‘šaltati’ selektore. Ima tu i drugih stvari. Odgovornost moraju preuzeti isto tako igrači i ljudi koji vode Savez. Smijenili smo Peteva, pa Hadžibegića i sad bi i Kodru, a rezultat isti. Da smo igrali protiv jačih reprezentacija iz prve ili druge jakosne skupine poput Portugala, Njemačke, Francuske, Italije…, čovjek bi rekao – dobro, ljudi, nemamo taj kvalitet. Ali, da se ne možemo nositi s Lihtenštajnom i Islandom koji ima 300-400 hiljada stanovnika… Sve te reprezentacije igraju, međutim ako samo oni napreduju, problem je onda u nama. Moramo se pomiriti s tim da su Džeko i Pjanić još malo tu, ne možemo se oslanjati na to hoće li ko od njih bljesnuti i donijeti nam pobjedu. Mora se praviti sistem. Iz naše lige i od momaka iz dijaspore može se napraviti momčad koja može trčati, boriti se, igrati moderan fudbal, a ne svako okupljanje da se poziva četiri-pet novih imena. Na takav način se ne može uigravati ekipa.

KO JE KRIV? KODRO ILI…

Prvi čovjek N/FSBiH najavio je kako će “pomoć” tražiti i od legendarnog Vahida Halilhodžića.

– Vaha je pravo ime, njegov karakter i harizma bi puno donijeli, ali uz podršku Saveza i javnosti neophodno je i vrijeme. Isto tako i kod ostalih imena. Ne možeš ti od Kodre očekivati da će u dvije utakmice napraviti čudo i za praktički nekoliko treninga. Ono što bih lično želio su promjene, da pravimo taj neki sistem, siguran sam da bi onda i navijači počeli drugačije da gledaju na reprezentaciju. Ovako, stalno pričamo o nekim teoretskim šansama za veliko takmičenje, o baražu… Ne kažem da se ne moramo boriti za to, ali podsjećam, šta i da odemo na Euro? Nakon toga opet ćemo sve po starom, doći će novac, a zanemarit ćemo rad klubova, rad s mladima i sve ostalo. Tu pomaka nema. Je li se šta promijenilo od 2014. kada smo otišli na Svjetsko prvenstvo u Brazil? Ništa. Ja ne vidim da tu postoji prava želja i pravi način kako bi trebalo da se radi i da se poboljša stanje u našem fudbalu.

Dotakao se i Anela Ahmedhodžića kojeg je N/FSBiH suspendovao zbog nedolaska na okupljanje.

– To nam se nije trebalo desiti. Reprezentacija smo koja nema luksuz da se odriče bilo kojeg igrača, pogotovo koji igra na takvom nivou, ali ni oni ne smiju nezadovoljstvo ispoljavati na takav način. Ako ga uopšte ima. Stalno čujem, rekao ovaj ovo, rekao onaj ono. Ako postoje neke stvari koje nisu dobre, onda neka izađe u javnost, neka kaže i da se tome stane u kraj. Ko je u pravu, ovako samo možemo nagađati, podvukao je Bolić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)