Selektor Meho Kodro je svoj drugi mandat na klupi reprezentacije BiH počeo pobjedom nad Lihtenštajnom i porazom od Islanda.

Otprilike Kodrin rezutlat na početku mandata se uklapa u šablon koji smo vidjeli i kod ranijih selektora. Baždarević je jedini koji je bez poraza u dva meča – pobjeda protiv Andore u kvalifikacijama, te onda prijateljski susret i remi u Beču.

U zvaničnim utakmicama svaki je imao bar jedan poraz u prva dva meča.

Možda je objektivno najbolji start imao Ivajlo Petev sa osvajanjem remija u gostima protiv konkurenta u grupi Finske, a onda minimalnim porazom protiv Francuske.

Ne možemo ne spomenuti da je FS BiH selektore u posljednja tri mandata uvijek birao kasno, te da nisu imali nijednu prijateljsku utakmicu na raspolaganju da isprobaju ekipu. Praktično su nakon tri treninga imali vatreno krštenje u kvalifikacijama. Uštedila se možda koja plata, ali napravila ogromna šteta reprezentaciji.

Prva dva meča u mandatu selektora BiH u posljednjih 15 godina:

Miroslav Ćiro Blažević – dva poraza
Safet Sušić – pobjeda i poraz
Mehmed Baždarević – pobjeda i remi
Robert Prosinečki – remi i poraz
Dušan Bajević – remi i poraz
Ivajlo Petev – remi i poraz
Faruk Hadžibegić – pobjeda i poraz

Miroslav Ćiro Blažević je u prve dvije utakmice na klupi Zmajeva doživio dva poraza. Prvo je naša reprezentacija poražena od Bugarske 1:2 na prijateljskoj utakmici, a potom je u okviru 1. kola Kvalifikacija za SP poražena od Španije sa 1:0. U trećoj utakmici Ćirini Zmajevi su deklasirali Estoniju sa 7:0.

Legendarni Ćiro je BiH sa klupe vodio na 17 utakmica. Ostvario je osam pobjeda, dva remija i sedam poraza.

BiH – Bugarska 1:2 (Prijateljska utakmica)

Španija – BiH 1:0 (Kvalifikacije za SP)

Safet Sušić je posao na klupi Zmajeva počeo sa četiri prijateljske utakmice. U prva dva meča pobijedio je Ganu sa 2:1, te je poražen od Švedske sa 4:2. U prve dvije utakmice Kvalifikacija za EURO, naša reprezentacija je pod vodstvom Sušića pobijedila Luksemburg sa 3:0, a u drugom meču je poražena od Francuske sa 2:0.

Najuspješniji selektor BiH je imao i najviše utakmica na klupi. Zmajeve je vodio na 49 utakmica na kojima je ostvario 23 pobjede, devet remija i 17 poraza.

BiH – Gana 2:1 (Prijateljska)

Švedska – BiH 4:2 (Prijateljska)

Mehmed Baždarević je imao dobar start. Prvi meč je vodio u okviru 1. kola Kvalifikacija za EURO i pobijedio Andoru sa 3:0. Potom je u prijateljskom susretu remizirao sa Austrijom 1:1, a u 2. kolu Kvalifikacija je ubilježio pobjedu nad Izraelom 3:1.

Popularni Meša je selektor BiH bio 24 utakmica. Ima učinak od 14 pobjeda, četiri remija i šest poraza.

Andora – BiH 0:3 (Kvalifikacije za EURO)

Austrija – BiH 1:1 (Prijateljska)

Robert Prosinečki je svoj put na klupi reprezentacije BiH počeo na prijateljskim utakmicama. U prva dva meča je remizirao sa SAD-om i ubilježio poraz od Meksika, ali vrijedi napomenuti da su igrali igrači iz domaćeg prvenstva. U prve svoje dvije takmičarske utakmice, u okviru Lige Nacija je pobijedio Sjevernu Irsku sa 2:1 i Austriju sa 1:0.

Prosinečki je na klupi Zmajeva bio na 22 utakmica. Imao je devet pobjeda, šest remija i sedam poraza.

SAD – BiH 0:0 (Prijateljska)

Meksiko – BiH 1:0 (Prijateljska)

Dušan Bajević je debi na klupi BiH imao u remiju sa Italijom 1:1 u okviru Lige Nacija, a u drugom meču je poražen od Poljaka sa 2:1. Legendarni bh. stručnjak i fudbaler je osam puta predvodio BiH uz učinak od dva remija i šest poraza.

Italija – BiH 1:1 (Liga Nacija)

BiH – Poljska 1:2 (Liga Nacija)

Ivajlo Petev je na klupu “upao” bez prijateljskih utakmica baš kao i Faruk Hadžibegić. U prvom susretu je remizirao sa Finskom 2:2, a u drugom meču na klupi Zmajeva je poražen od Francuske sa minimalnih 1:0.Bugarski strateg je kao selektor BiH radio 21 utakmicu. Ostvario je šest pobjeda, sedam remija i osam poraza.

Finska – BiH 2:2 (Kvalifikacije za SP)

BiH – Francuska 0:1 (Kvalifikacije za SP)

Faruk Hadžibegić je kao i Meho Kodro krenuo sa utakmicama Kvalifikacija za Euro. U prvom meču je savladao Island sa 3:0, dok je u drugoj utakmici poražen od Slovačke sa 2:0.

BiH – Island 3:0 (Kvalifikacije za Euro)

Slovačka – BiH 2:0 (Kvalifikacije za Euro)

(Reprezentacija.ba)

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16