Film ”Braća Musemić” koji je rađen u VIP produkciji za Al Jazeeru SportDoc bit će premijerno prikazan na AJB DOC Film Festivalu kao specijalan projekcija 11. septembra u 19:30 sati u sarajevskom BKC-u.

Autor filma je dugogodišnji sportski novinar Edin Isanović, reditelj filma je Nihad Ušanović, dok je menadžer produkcija Muamer Kolar, a producentica – Blerta Hadžić. Sagovornici u filmu ,između ostalih, bili su: Stjepan Kljuić, Mirsad Fazlagić, Mehmed Baždarević, Muhamed Granov, Marjan Mijajlović, Milojko Pantić, Mitar Mrkela, Fuad Muzurović, Faruk Hadžibegić, Vahidin Mulamustafić, Asim Osmanbašić, Fadil Baćevac. Snimanje se odvijalo u Sarajevu, Janji i Beogradu.

Inače, film je inspirisan sjajnim karijerama Vahidina i Husrefa Musemića. U filmu se govori o njihovim uspješnim nastupima, klupskoj i reprezentativnoj (naročito Vahidina koji je igrao za nacionalni tim fudbalske reprezentacije Jugoslavije) karijeri.

Zanimljivo je kako su  obojica bili članovi šampionskih generacija tima sa Koševa u jakoj jugoslovneskoj ligi, a Husref je sa Bordo timom osvajao trofeje i kao prvi šef struke. Trenutno najtrofejniji trener tima sa Koševa, a u filmu je naglašeno kako je nekoliko puta napravljena nepravda FK Sarajevo prema njemu. Također, izražena je velika ljubav između fudbalske braće koja se spominje tokom cijelog filma, kao i podrška njihovih porodica.

Na kraju dokumentarca poslana je izuzetno jaka poruka, a sama činjenica da se prikazuje na AJB DOC festivalu govori o kvalitetu istog. Važno je napomenuti da je film snimljen prije smrti legendarnog igrača Sarajeva – Vahidina Musemića.

”Uvijek me privlačila druga strana fudbala. Ona ljudska dimenzija, stoga mislim da je ova film pomjera granice gdje je urađen jedna sportsko – životna priča i prikazana bratska ljubav ”, istakao je autor filma Edin Isanović za portal Reprezentacija.ba.

Dodaje kako će misija biti uspješna ako publika prepozna svu emociju. Također, ističe kako je tužan što rahmetli Vahidin nije dočekao primjeru, a samo sedam dana prije njegovog odlaska, na Koševu su snimljeni posljednji kadrovi filma.

 ”Sve je to stvar sudbine. Mi smo pokušali tu emociju kanalisati kroz film da dođe do publike. Sada kada je film snimljen i kada kreće u svoj život koji je odvojen od autora, shvatio sam da je ovo ostvarenje mog dječačkog sna”, kazao  je Isanović.

Na kraju je podvukao.

”Iskoristio priliku da se zahvalim svima koji su učestvovali u stvaranju filma. Cjelokupnoj ekipi, a pogotovo porodici Musemić. U suštini ja sam imao tu privilegiju da budem podržan od svih članova porodice. Bezgranično im hvala na tome, kao i ljudima sa Al Jazeere, Edhemu Foči i Seadu Kreševljakoviću, kao i svima koji su dali doprinos u realizaciji ovog filma”, zaključio je Isanović.

(Reprezentacija.ba)