Teško i uz mnogo muke fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je sinoć Lihtenštajn. Naš nacionalni tim je u debiju Mehe Kodre slavio rezultatom 2:1, što je jedino bitno, a na igru, ako je uopšte i bilo, treba što prije zaboraviti. Predstava koju smo vidjeli na Bilinom polju daleko je od onoga što bi moglo Zmajeve odvesti na Evropsko prvenstvo.

Svoje viđenje u razgovoru za Reprezentacija.ba portal dao je i Marko Topić, čovjek iza kojeg je bogata karijera i koji je kao igrač imao priliku u tandemu igrati zajedno sa aktuelnim selektorom Mehom Kodrom. Odmjeren, a isto vremeno konkretan, ne libi se reći ono što misli. I vidi.

– Jesam li gledao utakmicu? Bolje da nisam… Vidjeli ste svi. Nažalost, slavimo ova tri boda kao nešto veliko, okej bitno je da smo ih osvojiliti, međutim sve ostalo je bilo katastrofalno. Ne znam zbog čega je to tako. Vjerovatno zbog učestalih promjena, mijenjaju se selektori kao na traci, uvijek se najavljuju neki novi vjetrovi. I kad je došao Hadžibegić govorilo se o tome, a mi, umjesto naprijed, napravimo četiri koraka unatrag. Mehu iznimno cijenim, igrali smo zajedno, ne može ni on za nekoliko treninga odjednom sve preokrenuti. Treba vremena, kojeg nema, da se nešto uigra. Evidentno je i da neki igrači nisu funkcionirali – kaže Marko Topić.

“TREBAMO BITI ZAHVALNI PETEVU”

Priliku za novi trijumf Zmajevi će imati u ponedjeljak kada gostuju Islandu. Mnogo toga će se morati promijeniti u igri, dodaje Topić.

– Neće biti jednostavno ni tamo, dalek je to put, morat će Kodro promijeniti barem dvojicu-trojicu igrača. Znači, opet promjene… Ma, meni je i smiješno kad pričamo o tom drugom mjestu, pogotovo kada vidimo šta se sve dešava, ja bih ove kvalifikacije otpisao. Treba biti sretan što nam je Petev osigurao baraž kroz koji, eto, imamo kakvu-takvu šansu da se domognemo Evropskog prvenstva.

Jedini pogodak za amatere iz Lihtenštajna postigao je Wolfinger kada je poslije kornera uhvatio volej s preko 20 metara i pogodio u same rašlje. Potez koji je zaledio Bilino polje i koji je zenička publika ispratila aplauzima. Zanimljivo, igrač koji je zabio gol igra u – 4. švicarskoj ligi.

– Ne samo on, mahom svi njihovi igrači igraju amaterski nivo i pored rade, to je normalno tamo. Do 15:00 sati su, naprimjer, na poslu i onda idu na trening. I mi protiv takvih strepimo do 90. minute… Umalo su nam dali na kraju i gol za 2:2. Najgore kad čujem priče da sve reprezentacije napreduju, da fudbal nije što je bio, sve to stoji, ali onda mi smo ti koji nazadujemo. Zar ne? Pogledajte samo tabelu. Luksemburg koji nas je dobio u Zenici ima deset bodova, četiri više od nas, gledamo im u leđa. Neka veliki stručnjaci kažu zašto je to tako.

AHMEDHODŽIĆA SE NE TREBA ODREĆI

Ovaj put Zmajevi nisu imali na raspolaganju Anela Ahmedhodžića koji nije došao na okupljanje i kojeg je N/FSBiH suspendovao. O ovom slučaju, Topić nije mogao mnogo govoriti.

– Nemam baš pretjerano informacija da bih mogao bilo šta komentarisati. Sve je nagađanje, niko neće konkretno da kaže razloge, ni on, ni njegov otac, ni Misimović. Očigledno je da neki problem postoji i da se radi toga dečko nije odazvao. To je moje mišljenje. On je top igrač, igra u najjačoj ligi i takvih se ne smijemo i ne trebamo odreći. Ne treba zaboraviti da je mogao igrati za Švedsku i da se odlučio baš za Bosnu i Hercegovinu. To treba respektirati, poručio je Marko Topić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)