BiH je u petak u Zenici slavila protiv Lihtenštajna sa 2:1 u duelu petog kola grupe J kvalifikacija za EURO 2024.

Novi selektor Meho Kodro je debitovao na našoj klupi, a poslije utakmice je govorio na zvaničnoj press konferenciji.

“Napravili su nam određene probleme. Oni su kvalitetni bez obzira šta ko mislio. Izgubili su od Islanda 0:7, a onda su doveli novog trenera iz Njemačke. Igraju u sistemu 5-3-2. Ima vrlo malo prostora između linija i nije lagano igrati protiv njih.

Nedavno su igrali protiv Slovačke i Slovaci su ih jedva dobili. Nakon toga su namučili Luksemburg. Prvo poluvrijeme smo otvorili relativno dobro. Pali smo nakon njihovog gola. Drugo poluvrijeme me malo zabrinjava.

Mi smo počeli u sistemu 3-4-1-2 jer smo mislili da tako možemo probiti njihovu veznu liniju. Nismo se baš najbolje snašli u tom nekom međuprostoru. Drugo poluvrijeme je bilo drugačije jer smo promijenili sistem. Pojačali smo sredinu i pokušali smo preko Tahirovića i Hadžiahmetovića da držimo taj dio veznog reda. Taj dio utakmice je bio korektan.

Najvažnije je da smo pobijedili. Bilo je dobrih stvari. Morate shvatiti da smo mi imali praktično četiri treninga. Treba malo vremena da igrači prihvate mehanizme. Mi smo u ovom trenutku četiri boda od cilja. Stvari su rezultatski nekako pa idealne. Ima prostora za napredak i ova utakmica nas poziva na oprez. Možda će nam ovo dobro doći da se drugačije pripremimo za Island”, kazao je Kodro i dodao:

“Zadovoljan sam igrom u defanzivi. Dobro smo funkcionisali, pogotovo u prvom poluvremenu i to po lijevoj strani preko Kolašinca. Moguće da smo bili nervozni i da su nas njihove uske linije poremetile. Upravo smo zbog toga promijenili formaciju i pojačali vezni red.

Oni su čvrsto stajali, ipak nam nisu napravili opasne tranzicije. Ne sjećam se da je bila neka opasnost po naš gol. Više su bili skoncentrisani na destrukciju. Naša trojica igrača u defanzivi su to sve onemogućili, pogotovo kada su na teren u vezni red ušli Tahirović i Hadžiahmetović.”

BiH naredni meč igra 11. septembra od 20,45 sati u gostima protiv Islanda.

Tabelu, raspored i statistiku kvalifikacija za EURO 2024 pogledajte na linku ispod.