Mnogi su s podsmijehom komentarisali izjavu Cristiana Ronalda kako prvenstvo u Saudijskoj Arabiji može biti među najboljih pet na svijetu. Ako bi nastavili s dovođenjem zvijezda. A Saudijci su tek počeli, ne misle da završe s cunamijem koji su izazvali ovog ljeta, a to potvrđuju i brojna imena koja su nakon portugalskog fudbalera stigla u ovu zemlju. Karim Benzema, N'Golo Kante, Ruben Neves, Roberto Firmino, Sergej Milinković-Savić…

U ovu novu “Meku” za fudbalere polako stižu i reprezentativci Bosne i Hercegovine. Uz Ibrahima Šehića zovu saudijskih miliona nije odolio ni Gojko Cimirot koji je nakon napuštanja belgijskog Standarda imao, priznaje, brojne ponude.

Foto: Al-Feyha

LIGA JAKA I INTERESANTNA  

Ako ga pitate da li se pokajao što je otišao u Al-Feyhu, kao iz topa će vam reći – ni sekunde.

– Dovoljno je vidjeti šta su samo Saudijci uradili u proteklom periodu. Ko je mogao zamisliti da će danas tu biti Ronaldo, Benzema, Neymar, Firmino… Ranije kada biste spomenuli saudijski fudbal, ljudi bi rekli da tamo to nije na toliko ozbiljnom nivou, ali vjerujte mi da nije tako. Liga je prilično jaka i, kao što vidimo, sve interesantnija – kaže Gojko Cimirot na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

U Al-Feyhi trener mu je Vuk Rašović, a u svlačionici su bivši članovi Partizana i Crvene zvezde Vladimir Stojković i Milan Pavkov. Za kratko vrijeme se pokazao kao pojačanje.

– Do sada sam u prvenstvu već odigrao pet utakmica. U prve dvije sam upisao i dvije asistencije. Šta kažu u klubu? Zadovoljni su, naravno, ali po prirodi sam takav da uvijek smatram da mogu više i bolje. Guram stalno sebe naprijed. Olakšavajuća okolnost je što u klubu ima ‘naših’ igrača, nije mi teško da se prilagodim, drugačije je kada si sam u ovakvoj sredini.

Jednim dijelom je i “krivac” što je u Saudijsku Arabiju došao i reprezentativni golman Ibrahim Šehić.

– Da, čuli smo se prije nego što je potpisao. Rekao sam mu sve najbolje o Saudijskoj Arabiji i fudbalu ovdje, ja nisam požalio što sam došao, a siguran sam da neće ni on. Igrali smo već u prvom kolu jedan protiv drugog. Za sada je zadovoljan.

Foto: Al-Feyha

OSTAO BEZ POZIVA U REPREZENTACIJU

Za Standard je igrao u prethodnih pet i pol godina. Osjećao je kako mu je potreban novi izazov. Javljali su se klubovi iz Italije, Njemačke…

– Prethodnih godina povezivao sam se s brojnim klubovima, svašta se pisalo, bilo je tu i konkretnih ponuda. Ipak, kada sam vidio koncept cjelokupan oko Saudijske Arabije i koliko tamo idu svi ti slavni igrači, na kraju nije mi bilo teško odnijeti odluku. Bit će ovo za mene jedno novo iskustvo.

Odlazak u Saudijsku Arabiju na kraju ga je koštao mjesta u reprezentaciji. Nakon dugo godina njegovo ime se nije našlo na spisku, teško mu je to palo, ali ni prije ni sada nije “dizao glas” na odluke selektora. A ako neko zna šta može pružiti na terenu, onda je to Kodro koji ga je trenirao u Sarajevu… 

(Reprezentacija.ba)