Odlaskom Maria Ivankovića (48) u stručni štab A reprezentacije BiH, U19 selekcija BiH ostala je bez selektora, ali je Fudbalski savez BiH odmah imenovao njegovog nasljednika.

Ivankovićev nasljednik dolazi iz iste baze, Zrinjskog. Riječ je o Dubravku Orloviću (41) aktuelnom treneru kadeta HŠK Zrinjski.

Fudbalski savez BiH ne poštujući previše javnost nije objavio biografiju novog selektora, no iz onog što je dostupno može se saznati da se radi o trofejnom treneru.

Vrlo pohvalno da se FS BiH odlučio za takav bitan kriterij, te za najvažnije trenersko mjesto u državnoj strukturi – mjesto selektora u omladinske selekcije BiH postavio trenera koji je u sezoni 2022/2023 bio prvak Bosne i Hercegovine kao trener kadeta Zrinjskog.

Osim što to garantuje kvalitet trenera, to garantuje i da odlično poznaje uzrast koji treba da selektira, a i jasna je poruka svim trenerima u BiH da se kvalitet i rezultati nagrađuju i cijene od strane FS BiH.

Od selektora mladih selekcija BiH trofejem se može pohvaliti još samo selektor U21 BiH Igor Janković koji je sa Kozarom bio prvak BiH također u kadetskoj kategoriji. Prema javno dostupnim podacima Admir Raščić selektor U17 BiH nema trofej, kao ni selektor U15 BiH Čedomir Ćulum, a obojica prema istim izvorima uskočili su na selektorske funkcije bez prevelikog trenerskog iskustva, čak ni igračke karijere u slučaju Ćuluma.

O Orlovićevoj igračkoj karijeri nema puno informacija, a ono što se može naći na internetu je da je igrao u Premijer ligi BiH za Zrinjski od 2000. do 2003. godine.

Dodajmo i to da je prethodni selektor Mario Ivanković, sada pomoćnik Mehe Kodre, deset puta predvodio U19 reprezentaciju BiH, a imao je učinak od dvije pobjede, tri remija i pet poraza.

Juniore BiH naredne utakmice očekuju u novembru kada igraju tri meča prve runde Kvalifikacija za Euro. U19 selekciju očekuju susreti sa Azerbejdžanom, Luksemburgom i Nizozemskom.

Želimo sreću novom selektoru!

(Reprezentacija.ba)