Dean Klafurić (51) novi je trener FK Velež, potvrđeno je na zvaničnoj stranici mostarskog premijerligaša.

Hrvatski trener je sa Veležom potpisao dvogodišnji ugovor u prisustvu predsjednika kluba Senada Kevelja.

Zajedno sa Klafurićem, ugovore su potpisali i asistenti Damir Milanović i Marko Đorđević.

“Prvi kontakti su uspostavljeni prošle sedmice. Odazvao sam se na razgovor, došao u Mostar i upoznao čelnike kluba. Predstavili su mi ideju, planove i viziju te mogu reći da sam ostao ugodno iznenađen sa planovima kluba, ali i infrastrukturom. To je ono što me privuklo da prihvatim ponudu Veleža. Također, osjetio sam tu emociju Veleža, tog imena i tog kluba. Kada sam prolazio kroz stadion i u razgovoru sa ljudima, ne mogu reći da me to nije dotaklo”, kazao je Klafurić za zvaničnu stranicu kluba nakon potpisa ugovora i dodao:

“Zadovoljan sam igračkim kadrom. Vidim da je to ono što odgovara mom stilu igre. Smatram da je i to razlog zbog čega me Velež angažovao. To mi je vrlo bitno. Vidio sam na prethodnim utakmicama da igrači imaju kvalitet.

Naravno, trebat će vremena da upoznam tim bolje. Želim sa Veležom da ostvarim što bolje rezultate. Prvenstveno da navijači dolaze na utakmice i budu sretni. Nemoguće je pobijediti svaku utakmicu, ali igrači čak i ako izgube moraju pogledati sami sebe u ogledalo.”

Novi trener Veleža će debi imati u nedjelju protiv Željezničara.

“U nedjelju igramo protiv Želje. Sjećam se finala Kupa između Veleža i Želje, mislim da je to bilo 1981. godine i tada sam bio dijete. Gledao sam tu utakmicu. Očekuje nas derbi, dat ćemo sve od sebe kako bi pobijedili taj meč.”

Klafurić je u dosadašnjoj karijeri predvodio Slaven Belupo i Goricu u Hrvatskoj, kao i žensku nogometnu selekciju naših susjeda, Ethnikos na Kipru te Legiju iz Varšave sa kojom je osvojio duplu krunu u Poljskoj.

Posljednji angažman imao u mađarskom Honvedu.

Radio je i u NK Dinamo Zagreb, Al-Nassru i Al-Ainu kao asistent.

Tabelu, raspored i statistiku Premijer lige BiH pogledajte na linku ispod.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16