Nakon Festivala u Budvi i nagrade za najbolji kratkometražni film, dokumentarac “Čobo”, u produkciji Federalne televizije, autora Muhameda Bikića, dobio je i posebno priznanje na 12. međunarodnom Festivalu sportskog filma “Zlatibor 2023. – pod sjajem zvezda”.

“Hvala organizatoru odlično organiziranog festivala i žiriju koji je nakon prošlogodišnjeg za ‘Željinu stotku’ i ‘Škiju’ ove godine dodijelio priznanje i za ‘Čobu’. Sljedeće 2024. je 40-ta godišnjica od olimpijade u Sarajevu.

Dakle, vidimo se naredne godine sa novim dokumentarcem Federalne televizije koji će podsjetiti na vremena kada je Sarajevo bilo centar svijeta”, rekao je autor Muhamed Bikić, koji je u međuvremenu i krenuo sa pripremama za novi projekt na Federalnoj televiziji, gdje obnaša i urednika Redakcijskog odsjeka za vijesti iz sporta u Odjelu za TV program RTVFBiH.

“Bude sve po planu premijera novog sportskog dokumentarnog filma bit će u februaru 2024. godine. Također idalje mi je želja da snimimo film o legendarnom Safetu Sušiću, koji mi je već nekoliko puta rekao da to ne želi, jednako kao što mi je Ivica Osim za života rekao da ne želi svoju ulicu.

Kao što znate, nisam ga poslušao nakon smrti, dobio ju je na mjestu gdje je rođen, prohodao, igrao i vodio Želju i želim u dogledno vrijeme kroz taj Bulevar snimiti i film o legendarnom Švabi sa posebnim akcentom na 40 godina nezaboravne utakmice Željezničar – Videoton”, rekao je autor i knjige “sportskivremeplov.ba  i dokumentaraca “Keli”, “Hase”, “Škija”, “Sportski pozdrav iz Sarajeva”, “Željina stotka”, “Sportski ambasadori BiH” i “Čobo”.

Za dosadašnja dokumentaristička, novinarska, publicistička ostvarenja Muhamed Bikić dobitnik je Plakete grada Sarajevo, Olimpijskog komiteta BiH, Sportskog saveza BiH, Sportskog saveza Kantona Sarajevo, kao i nagrada i posebnih priznanja na festivalima u Budvi i na Zlatiboru.

(Reprezentacija.ba)